Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Gruppen för jämställdhet och lika villkor

Jämställdhet på biologiska institutionen

Biologiska institutionen verkar mot alla former av diskriminering. Känner du dig diskriminerad, kontakta någon av personerna eller organisationerna under Kontakt eller någon av medlemmarna i Gruppen för jämställdhet och lika villkor (JoL-gruppen).

JoL-gruppens uppgifter är att uppmärksamma de problem som kan finnas på en arbetsplats för de som uppfattas som minoritet. Detta är oftast inte explicit uttryckt av medarbetarna utan kan vara grundat i en kultur som finns i samhället i stort. Man kan indirekt få sämre möjligheter att utvecklas, byta arbetsuppgifter, avancera i karriären, osv., på grund av att man tillhör en viss grupp. Att man delar in människor i olika grupper istället för att utgå från individen är ett av grundproblemen som vi jobbar på att synliggöra.

Om det i samhället finns en norm för hur olika grupper är, vad de passar till för jobb och vilka som naturligt ska ha makt, så blir det indirekt ett problem vid exempelvis anställning och karriär. Chansen att någon som passar in i ”mallen” för just det jobbet eller den arbetsuppgiften, bedöms som mer lämplig och får jobbet, är stor. Detta även om man i princip är för lika rättigheter och möjligheter för alla människor oavsett kön, etnicitet, ålder och/eller sexualitet. Ett diskriminerande system kan existera utan att någon ens menar något illa.

JoL-gruppen jobbar för att arbetsplatsen ska bli mer inkluderande och uppmärksamma de eventuella problem som finns. Vi vill jobba för att ledningen är tydlig med vad som gäller och visar för sina medarbetare att detta är ett viktigt område. Vi gör det bl. a genom att uppmuntra till diskussion om jämställdhet och lika villkor, sammanställa information om hur det ser ut på arbetsplatsen, dela ut böcker eller artiklar som handlar om jämställdhet på ett eller annat sätt, anordna seminarier och workshops, och vara till hjälp och stöd om någon känner att de har problem.

Övriga ledamöter

Följande länkar leder till institutionens externa webbplats.

Viktigt om jämställdhet från andra källor

Nedanstående länkar leder till externa webbplatser

Jämställdhetsgruppen på Biologibloggen

Nedanstående länkar leder till vår interna biologiblogg. Några texter är på engelska.

Equality group recommends: LERU on Family leave

2020-06-18
The League of European Research Universities (LERU) has published a new advice paper on planning family leave. It includes information about…

Sök medel för lika villkor

2019-10-24
Ansökningstiden för att söka stimulansmedel för lika villkor från rådet för jämställdhet och likabehandling är nu öppen. I år har inbjudan b…

Equality group recommends: new report on gender equality in academia

2019-08-28
Allbright has released a new report about gender equality in academia in Sweden. Lund University placed 12 of 17 in terms of proportion fema…
Sidansvarig:

Ordförande

Bengt Hansson
Professor
MEMEG

Telefon: 046-222 49 96
E-post: Bengt [dot] Hansson [at] biol [dot] lu [dot] se

Protokoll

Alla protokoll är i pdf-format och öppnas i nytt fönster.

BESÖKSADRESSER

Biologihuset
Sölvegatan 35
223 62 Lund
Hämtställe 4

Ekologihuset
Sölvegatan 37
223 62 Lund
Hämtställe 50

Arkivcentrum Syd
Porfyrvägen 20
224 78 Lund
Hämtställe 62

LEVERANSADRESSER

Biologihuset
allmänna leveranser

Sölvegatan 35B
223 62 Lund

Biologhuset – hus D
Naturvetarvägen 2
223 62 Lund

Ekologihuset
Naturvetarvägen 6A
223 62 Lund

Arkivcentrum Syd
Porfyrvägen 20
224 78 Lund

Om webbplatsen