Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sabbatsår – mer tid för reflektion?

För forskare och lärare finns det möjlighet att för en tid komma bort från den dagliga stressen och få tid att tänka och forska ostört. Enligt bibeln är sabbaten ett par månaders till ett års paus från jobbet. I många länder har den religiösa idén förvandlats till en akademisk tradition, då den akademiska personalen kan vila från vanlig undervisning, handledning och administration. Precis som i bibeln återkommer ”sabbatsåren” ofta var sjunde år.

Fyra personer står och pratar bland träd i det skarpa afrikanska solskenet.

Två olika ”ledighetstyper”

Vi uppmanar dig att utnyttja någon av de två olika typerna av ”sabbatsår” vi har på institutionen. Antingen kan du göra ett externt ”sabbatsår” som är den lite längre traditionella varianten. Den är allt från flera månader upp till ett år lång och förlagd till ett universitet utomlands. Känner du att du inte har så mycket tid, men ändå vill ta en paus från vardagen, kan du göra ett internt ”sabbatsår”. Det innebär att du byter avdelning inom institutionen under en till två veckor.

I båda fallen är målet att du ska få ostörd tid för att tänka, lära dig nya metoder och tekniker och lära känna nya personer. Inte bara du, utan även institutionen drar nytta av dina nya erfarenheter och den inspiration och kreativitet du tar med dig tillbaka.

Tyvärr kan vi bara erbjuda externt "sabbatsår" till lärare, men någon form av internt "sabbatsår" kan även andra anställda prova på. Alla anställda på Lunds universitet kan däremot åka till något av Lunds universitets partner universitet i Europa genom Erasmus+. Mer info om Erasmus+ finns på Medarbetarwebben.

Information om hur du går tillväga för att ta ett ”sabbatsår” finns på vår engelska interna webbplats.

I sex år skall du beså din åker, och i sex år skall du beskära dina vinstockar och bärga skörden. Men det sjunde året skall landet ha en sabbatsvila, en Herrens sabbat. 3 Mos:25