Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskningskommunikation

Forskning är inte bara nya upptäckter, experiment och insikter för de redan insatta. Du måste också nå ut med din forskning och dina resultat för att få nya anslag, locka medarbetare och väcka nyfikenhet. Du måste helt enkelt kommunicera!

På Medarbetarwebben finns det en hel del tips om var och hur du kommunicerar med det omgivande samhället, skriver debattartiklar och skriver populärvetenskapligt. Där hittar du även principer för forskningskommunikation. På institutionsnivå kommunicerar vi huvudsakligen genom webben, press och sociala medier.

Vår forskningskommunikation på webben

På institutionens webbplats tar vi upp forskning som är ny, som behöver hjälp av allmänheten eller personer som är på gång att anställa nya medarbetare. På vår webbplats har vi dynamisk information som vi lyfter på vår första sida vid behov.

Nyheter

Under nyhetsrubriken på institutionens förstasida hamnar ny forskning som vår kommunikatör Anders Örtegren skrivit pressmeddelanden eller tipsat media om.

Medborgarforskning

Att ta hjälp av allmänheten för att ha möjlighet att få in stora mängder data är något som flera av våra forskare ägnar sig åt. De projekt som är aktuella och i behov av hjälp listar vi under forskningsfliken. Ibland visar vi dem även på första sidan. Behöver du hjälp till ditt medborgarprojekt kontaktar du Inger Ekström.

Möt våra forskare

Under rubriken "Möt våra forskare" kommer vi att ha intervjuer med personer som står i begrepp att anställa nya personer, som har fått ett stort anslag eller som har åstadkommit något annat vi vill slå lite extra för. Det som hamnar här kan också komma att visas på institutionens första sida. Filmade intervjuer kan vi klippa på olika sätt och dela i våra sociala mediekanaler. Våra personaladministratörer kommer att förse oss med uppgifter om vem som är på gång att anställas. Men tipsa gärna Anders Örtegren om du har något som du tror platsar här.

Forskningsportalen/LUCRIS

I Lunds universitets forskningsportal har vi mer statisk information om våra forskargrupper, forskare, projekt och infrastrukturer. Den del som visas utåt kallas forskningsportalen, den del där du loggar in och matar in information kallas LUCRIS. På Medarbetarwebben finns mycket information om LUCRIS och även vilken information du kan få ut ur systemet. På samma ställe finns också en sida med manualer och filmer om hur du lägger in olika typer av information. Anders Örtegren är huvudansvarig för LUCRIS och kan hjälpa dig med råd.

Informationen på din forskargrupps sida finns under fyra rubriker. De två första ”Beskrivning” och ”Forskning” ska finnas på både svenska och engelska. Texten är begränsad till runt 1000 tecken.

Nästa två rubriker, ”Mer om oss” och ”Mer om vår forskning” bestämmer du själv om du vill ha. Det är okej att bara ha information på engelska under de här rubrikerna.

Under rubriken ”Mer om oss” kan du lista de seniora forskare som ingår i forskargruppen och länka till deras profilsidor. Räcker inte texten i rutorna ”Beskrivning” och ”Forskning” till kan du ytterligare beskriva gruppens forskning under rubriken ”Mer om vår forskning”.

Du kan ha ett foto (eller ett fotokollage) på forskargruppsidan. Foto och text till forskargruppsidorna skickar du till Anders Örtegren.

Ett exempel på en sida i forskningsportalen som använder alla fyra rubrikerna är forskargruppen Artbildning, anpassning och samevolution (på engelska).

Personer som hör till en forskargrupp hämtas automatiskt från LUCAT. Saknar du någon person, kontakta din personaladministratör.

Ett projekt är en tidsbegränsad och avgränsad forskningsverksamhet. Det finns olika typer av projekt som avhandlings-, forsknings- och nätverksprojekt. När du har fått ett anslag och ett kontrakt kommer du att få en fråga från din LUCRIS-publicist om du vill ha hjälp att skapa ett projekt i LUCRIS. Du kan även skapa projekt själv.

Din personliga webbsida kallas personlig profil i forskningsportalen. För att inte ha dubbletter av sidor finns all forskande personals sidor bara i forskningsportalen. På din personliga profilsida lägger du själv in text och foto.

Eller forskningsoutput som det kallas i forskningsportalen. Några gånger i månaden importerar Universitetsbiblioteket nypublicerat material från Scopus. Du kan själv lägga in publikationer du saknar. Behöver du hjälp eller undrar något om publikationer kontakta Biologibiblioteket.

Allmän hjälp

LUCRIS-supporten
E-post: servicedesk [at] lu [dot] se
Telefon: 046-222 90 00
(måndag-fredag 8:00-17:00)

Huvudpublicist och forskargruppssidor

Anders Örtegren
E-post: Anders [dot] Ortegren [at] biol [dot] lu [dot] se
Telefon: 046 222 92 22

Projekt eller personliga profilsidor

Kontakta din lokala LUCRIS-publicist. Har gruppen ingen publicist, kontakta Anders Örtegren

Länkarna leder till Medarbetarwebben.

Publikationer

Biologibiblioteket

Pressmeddelanden

Har du nya intressanta resultat? Tveka inte att kontakta Anders Örtegren och diskutera ett eventuellt pressmeddelande eller ett tips till media. Tänk på att vara ute i god tid. På Medarbetarwebben finns det riktlinjer för pressmeddelanden.

Sociala medier

Du kan ha stor glädje av sociala medier i din forskning. Du kan hitta jobb och nya samarbeten, bygga nätverk och be om hjälp. Var bara tydlig med om du kommunicerar som privatperson eller som representant för myndigheten Lunds universitet. På Medarbetarwebben hittar du information om hur du gör för att komma igång och vad du bör tänka på.

Biologiska institutionen i sociala medier

Institutionen har ett twitterkonto @Biology_LU där Inger Ekström och Anders Örtegren twittrar på engelska. På Facebook har institutionen sidan Biologi, Lunds universitet. Institutionen har även den interna Biologibloggen.

Andra bloggar från institutionen:

Andra Facebooksidor från institutionen:

Saknar du något konto här? Meddela Inger Ekström.

Kontakt

Inger Ekström
Kommunikatör
Biologiska institutionen

Telefon: 046 222 40 88
E-post: Inger [dot] Ekstrom [at] biol [dot] lu [dot] se

Anders Örtegren
Kommunikatör
Biologiska institutionen

Telefon: 046 222 92 22
E-post: Anders [dot] Ortegren [at] biol [dot] lu [dot] se