Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fågelfäder drar tyngsta lasset under fostrande Afrikaflyttar

Två fåglar flyger över vatten. Foto.
Skräntärnehane med unge. Foto: Petri Hirva

Hanarna bär huvudansvaret för ungarna när skräntärnorna flyttar från Östersjön till tropiska Afrika. Det kan ett internationellt forskarlag konstatera efter en ny studie där ett antal fågelfamiljer försetts med GPS.

I en unik flyttfågelstudie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications har ett internationellt forskarlag följt ett antal familjer skräntärnor under den långa flytten från Östersjön till tropiska Afrika söder om Sahara. Med hjälp av GPS-sändare har forskarna studerat förhållandet mellan fågelföräldrarna och avkomman under den påfrestande migrationen. Studien visar att det i första hand är fäderna som leder ungarna till övervintringsområdet. Endast i ett fall av elva flyttade en hona tillsammans med en unge.

– Resultaten visar på kulturell inlärning och att unga tärnor i första hand lär sig flyttvägen till ett bra område av sin far eller fosterfar. Den flygrutt som de unga tärnorna lär sig kommer de sedan att följa under efterföljande flyttar, säger Susanne Åkesson, professor i zooekologi vid Lunds universitet.

Stark drift hos hanarna

Förlängd föräldraomvårdnad är mycket viktig hos skräntärnorna. Att följa en gammal tärna, och speciellt en far, är en strategi som hjälper unga tärnor att lära sig rutten. Men den luftburna omvårdnaden är också viktig när det kommer till att lära sig bra ställen att fånga fisk på och att undvika rovdjursattacker under den farliga flytten.

– Det som förvånade mig mest var att driften att leda är så stark hos hanarna. Ett exempel på detta var en hane som adopterade en ung tärna och lät den följa med under höstflytten, säger Susanne Åkesson.

Honorna drar sig tillbaka

Honorna har tidigare på säsongen investerat mycket kraft i äggläggning, ruvning och matning och drar sig därför tillbaka när flytten startar. Förmodligen känner de ett behov av att återhämta sig och fylla på sina energireserver.

– Skräntärnehonorna lever ett hårt liv. Det är verkligen ingen sinekur att föda upp ungar, vaka över dem och mata under flera veckors tid. Det kanske inte är så konstigt att de behöver lite lugn och ro i samband med flytten till Afrika, säger Susanne Åkesson.