Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Samverkan

Våra duktiga lärare och forskare medverkar en mängd olika populärvetenskapliga evenemang. På fakulteternas Naturvetenskap-, Medicin- och Teknik-dagar håller vi populärvetenskapliga föreläsningar för gymnasieelever. Vi anordnar också Biologishowen (se nedan). Showen visar vi bland annat på Kulturnatten i Lund och där vi dessutom har en rad olika biologiska experimentstationer. Ibland föreläser vi Filosoficirkeln på Folkuniversitetet och vi svarar på frågor i frågelådorna Fråga en biolog och Info om djur. På den senare webbplatsen hittar du förutom frågesvar också en mängd faktasidor om djur.

De senaste åren har biologiska institutionen varit värd för Linnédagarna. Det är ett årligt arrangemang av Biologilärarnas förening där duktiga, motiverade och biologiintresserade gymnasielever från hela landet samlas under några dagar för att åka på exkursioner, lyssna på föredrag och träffa forskare. Vid besöken på Lunds universitet har de bland annat varit på Botaniska trädgården, vid Krankesjön, besökt Falsterbo fågelstation och träffat flera av våra doktorander som berättat om sina forskningsprojekt.

Våra forskare är också ute och föreläser, bland annat på Folkuniversitetets senioruniversitet och på Lunds universitets biblioteksföreläsningar.

Prao

Varje år kommer intresserade ungdomar till oss för att göra sin prao. Är du också intresserad av att praoa på biologiska institutionen? Kontakta då Christoffer Johansson.

Biologishowen

Fotograf och videoskapare: Matt Hulse.

BIOLOGISHOWEN är en unik multimedial föreställning om liv och sånt som lever, kryddad med skratt, sex och såpbubblor. Vi vänder oss till alla: barn och vuxna, med eller utan förkunskaper.

Interaktiva experiment och demonstrationer väcker nyfikenhet och ger aha-upplevelser. Showen innehåller gulliga djurungar, aggressiva växter, spindeldans och en flagga i pannan. Publiken får rasera ekosystemet i Östersjön, leta efter björnar och lära sig hur en ko vill klä sin julgran.

BIOLOGISHOWENS BARNFÖRESTÄLLNING är riktad mot barn mellan 4 och 8 år. Här får man gissa djur, räkna ben och möta Spindelmannen, paddan Prins Agaton och pytonormen Pytte.

Tre personer på en scen i blått ljus.
Foto: Inger Ekström

Nyfiken? Biologishowen ges under de populära  LUNE-dagarna då elever i årskurs 6-9 kommer till Lund för att få se hur roligt det är med naturvetenskap. Under Kulturnatten i Lund i september ger vi föreställningar för allmänheten.

Biologishowen har under ett flertal år medverkat på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, så även i år. Den har också gästspelat på Malmöfestivalen, Stadsteatern i Lund samt på vetenskapsfestivalerna  Festival Nauke i Belgrad, Serbien och SciFest i Uppsala.

Två personer i vita overaller på en scen med rök och blått ljus.
Foto: Inger Ekström
  • Biologerna som producerar och framför showen är Marie Dacke, Therese Reber, Lana Khaldy, Emily Baird, Jacob Roved, Pierre Tichit, Lina O'Reilly och Julian Melgar.
  • Djuren som medverkar i föreställningen kommer från Malmö Reptilcenter (på Facebook) i Malmö Folkets Park och Sandby Ciklidhobby.
  • Musiken i föreställningen är specialskriven av studenterna på kursen  musikproduktion i praktiken (på kulturvetenskapers webb).

Biologishowen är ett samarbete mellan Lunds universitet och NE Nationalencyklopedin.

Fyra glada personer klappar händer och åker ner genom en scenlucka
Foto: Inger Ekström
Sidansvarig:

Praosamordnare

Christoffer Johansson
Universitetslektor
Evolutionär ekologi

Telefon: 046-222 49 55
E-post: Christoffer [dot] Johansson [at] biol [dot] lu [dot] se

Frågor om Biologishowen

Baksida av t-shirt med text biologishowen och orm
Foto: Inger Ekström

Marie Dacke
Professor i Sinnesbiologi
Funktionell zoologi

Telefon: 046-222 93 36
E-post: Marie [dot] Dacke [at] biol [dot] lu [dot] se

Jep Agrell
Studierektor
Utbildningskansliet

Telefon: 046-222 73 17
E-post: Jep [dot] Agrell [at] biol [dot] lu [dot] se

En Michael Jacksonkopia dansar på en scen med ett foto av en spindel i bakgrunden.
Foto: Inger Ekström