Grodor får unikt färgseende i nattens mörker

En groda sitter och tittar på en grön och en blå kvadrat. Grodor och paddor har ett mörkerseende som tycks vara överlägset alla andra djur. De har förmåga att se i färg även när det är så mörkt att människan inte klarar av att se något alls. Det visar en ny studie gjord av forskare från bland annat Lunds universitet.

Småfåglars knep för att klara vintern

En talgoxe sitter på en gren och sjunger. Små fåglar använder olika strategier för att överleva kalla vinternätter. Anders Brodin, professor i teoretisk biologi vid Lunds universitet, vet vilka tricks fåglarna tar till.

Unik fältstudie visar att vilda bin far illa av växtskyddsmedel

Ett honungsbi pollinerar en rapsblomma Maj Rundlöf och hennes kollegor har undersökt hur växtskyddsmedlen neonikotinoider påverkar både vilda bin och honungsbin. De sistnämnda klarar av att bli utsatta för medlen medan vilda bin blir mycket negativt påverkade.

Prisad bok om syn

Bokomslaget till Visual Ecology Boken Visual Ecology knep årets Prose Award i klassen läroböcker i biologi och life science. En av författarna är vår professor Eric Warrant.

Förlorade gener gör svampar beroende

Anders Tunlid på labbet. En ny forskningsstudie sprider ljus över den underjordiska byteshandeln mellan trädrötter och svampar. För att förstå hur denna viktiga symbios har uppkommit så har ett internationellt forskarlag kartlagt generna hos olika svampar som lever i marken. Studien visar att de samarbetsvilliga svamparna under evolutionens gång har förlorat många gener och därmed blivit beroende av träden.

Dold infektion förkortar livslängden

Sjungande trastsångarhane. Nu visar forskning att milda infektioner utan sjukdomssymptom ändå kan ge allvarliga konsekvenser för livslängden hos de drabbade. Studien har gjorts på malariainfekterade flyttfåglar. Infektionen tycks snabba på själva åldrandet genom att kromosomerna förkortas fortare än normalt.

Zoologiska salen invigd

Invigning av Zoologiska salen Många var nyfikna på Historiska museets utställningar när det var invigning i söndags. På översta våningen fanns delar av de zoologiska samlingarna på plats.

Marie Dacke i Studio Natur

Studio Natur Under sommaren medverkar vår synforskare Marie Dacke i expertpanelen i tv-programmet Studio Natur.