Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Molekylär biovetenskap

Från växternas komplexa processer till mikroorganismernas osynliga värld fördjupar vi oss i livets komplicerade frågor Vår forskning spänner över växtbiologi, mikrobiologi, bioinformatik och telomerforskning och studerar livets mysterier från genom till telomerer.

Ett sädesax i motljus. Foto.

Växtbiologi: Förståelse av växters liv och funktioner

Vår forskning inom växtbiologi studerar hur växter har utvecklats, hur växtpopulationer sprids och hur växter interagerar med sin omgivning. Vi utforskar hur växter kontrollerar sin tillväxt, utveckling, transport av näringsämnen och metabolism, samt hur de reagerar på miljöstress. Vi undersöker även växters molekylära processer som påverkar deras struktur, tidpunkt för blomning, produktion av klorofyll och vax.

Mikrobiologi: Avslöjar den osynliga världen

Gram-positiva bakterier är av stor medicinsk, miljömässig och industriell betydelse. Vi undersöker dessa bakteriers grundläggande cellulära och molekylära aspekter, inklusive enzymer med heme-grupper, endosporbiogenes, det bakteriella cytoskelettet, tillväxt och celldifferentiering i Streptomyces och bakteriella stressreaktioner.

Trådar med ljusa prickar. Mikroskopfoto.

Bioinformatik och AI: Utforskning av livets mönster

Inom bioinformatik utnyttjar vi kraften i beräkningsverktyg för att utforska storskaliga tvärvetenskapliga frågor. Vi studerar system som inkluderar forntida och moderna människor, växter och mikrobiomet. Vår forskning kretsar kring identitet, relationer mellan gener och utseendesamt evolution. Vi ligger i framkant när det gäller att utveckla verktyg för artificiell intelligens (AI) för att datera gamla genom och förutsäga deras historiska migrationsvägar, enbart utifrån DNA.

Forskning om telomerer: Nyckeln till lång livslängd och hälsa

Vi studerar också telomerer, de skyddande höljena i slutet av kromosomerna, och telomeras, enzymet som håller dem långa. Telomerasaktivitet finns i de flesta tumörceller, vilket tyder på att aktivt telomeras är en förutsättning för tumörtillväxt. Vi undersöker telomerernas struktur och funktion, vilket bidrar till vår förståelse av hur telomerasaktivitet påverkar cancer och åldrande. Vår forskning fokuserar också på att utveckla nya eventuell behandlingar för cancer genom att studera hur telomerer kan förlängas på olika sätt.

Två rader dödskallar på en hylla. Foto.

Forskningsledare

Alla länkar leder till Lunds universitets forskningsportal

All forskande personal på avdelningen Molekylär biovetenskap.

Forskargrupper

I Lunds universitets forskningsportal hittar du de forskargrupper som forskar inom området molekylär biovetenskap.