Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Projekt koltrast i Lund

Har du sett en ringmärkt koltrast?

Vi har ringmärkt runt 200 koltrastar på Östra Torn och runt Ekologihuset på Universitetsområdet. Nu vill vi ta reda på vart de tar vägen. Har du sett någon av dem, kontakta oss!

 
 

Vi behöver din hjälp

Vill du hjälpa till med vår forskning? Berätta då för oss när du ser en ringmärkt koltrast. Alla observationer är värdfulla och bidrar till vår kunskap om fåglars rörelsemönster.

Vad är vi intresserade av?

För att vi ska kunna använda observationen i vår forskning och veta vilken individ du sett behöver vi veta följande:

  • Färgen på högra benets ring (blå eller gul)
  • Färgkombinationen på vänstra benet (räknat uppifrån ner mot foten)
  • Datum när du såg fågeln
  • Var du såg fågeln
  • Om du såg en hona eller hane

Om du lyckas fotografera fågeln kan du även skicka ett foto.

Hur du vet att det är Lunds universitet som ringmärkt fågeln

En fågel sedd från sidan med en blå, och röd ring på vänster ben. Foto.

På vänster sitter det tre små ringar i olika färger. Färgen på ringen kan vara antingen röd, orange, gul, grön, blå, vit eller svart. Det kan vara väldigt svårt att skilja mellan en blå och en svart ring. Ordningen på ringarna läser du uppifrån och ner.

En fågel sedd framifrån med ringar på båda benen. Foto.

På höger ben sitter en plastring med bokstäverna LU som kan vara antingen blå eller gul. Under den ringen sitter en metallring. En blå LU-ring betyder att fågeln fångades första gången 2019, medan en gul LU-ring betyder att den först fångades 2020.

Här är det störst chans att se ringmärkta koltrastar

De flesta av våra ringmärkta koltrastar har sina hemområden antingen på universitetsområdet runt Ekologihuset (den vänstra cirkeln) på kartan eller på Östra Torn (den högra cirkeln). En del fåglar rör sig mellan de här två områdena. Ibland hittar vi fåglar som befinner sig på andra ställen i Lund. Så håll ögonen öppna!