Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

22,9 miljoner möjliggör helhetsgrepp på flyttfåglar

Utomhusporträtt av Anders Hedenström. Foto.
Anders Hedenström får 22,9 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Foto: Astrid Hedenström

Anders Hedenström vid biologiska institutionen får 22,9 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Tillsammans med kollegorna Christoffer Johansson och Susanne Åkesson ska han ta ett helhetsgrepp på de faktorer som påverkar flyttfåglar och deras flygning från en del av världen till en annan. Projektet löper över fem år.

För fåglar kostar det mycket energi att flyga. Därför är det extremt viktigt att de använder energin så effektivt som möjligt. När exempelvis myrspoven på en vecka gör sin nonstopflygning på 11000 kilometer från Alaska till Nya Zeeland är det ett kraftprov som enligt Anders Hedenström motsvarar om en människa skulle springa 1200 maratonlopp i sträck. Utan att stanna och utan att äta.

Tar fram ny teknik

För att förstå hur fåglar klarar detta ska forskarna bland annat studera aerodynamiken, vingarnas arbete, hur effektivt de omvandlar energi till transport, och om rutten på väg till övervintringsplatsen är optimal eller ej.

–Jag är förhoppningsfull till att våra resultat fundamentalt kommer att bidra till förståelsen av hur fåglar klarar av att flytta till andra sidan jorden, säger Anders Hedenström.

Forskarna använder den allra senaste tekniken i projektet. Nya mikrodataloggar har tagits fram som registrerar acceleration, lufttryck och position. Forskarna ska också utveckla skräddarsydda dataloggar som ska kunna registrera aktiviteten i luften och vilka kostnader som fåglar får betala när de flyttar, exempelvis energin som går åt.

Utvecklar teorier

De nya data som forskarna kommer att få ska ligga till grund för teoriutvecklingen för optimala flyttningsstrategier hos fåglar.

–Med det här verktyget kommer vi även att kunna identifiera faktorer som förklarar varför många flyttfåglar har minskat i antal, både i Europa och i Nordamerika. Vi ska också på ett bättre sätt än idag kunna förutsäga ändrade flyttningsmönster vid klimatförändringar, säger Anders Hedenström.