Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Två biologer får mångmiljonanslag från Europeiska forskningsrådet

Två personer. En vid ett mikroskop, en med en kikare runt halsen. Bildkollage.
ERC Starting Grant riktar sig till yngre forskare. I år sökte 2 932 forskare anslaget. Totalt 480 forskare fick dela på 636 miljoner euro. Courtney Stairs och Sissel Sjöberg var två av dem. Foto: Emma Wallenlöw/Anders Örtegren

Biologiforskarna Courtney Stairs och Sissel Sjöberg har tilldelats drygt 15 miljoner kronor var i startbidrag från Europeiska forskningsrådet, ERC. I de femåriga projekten ska forskarna studera marina interaktioner mellan mikroorganismer och komplexa flyttfågelbeteenden.

Grattis Courtney! Kan du berätta lite om ditt projekt?

– Om vi tittar genom ett mikroskop så kan vi i en enda droppe vatten från en damm se tusentals olika encelliga organismer som interagerar med varandra. Vissa av dessa interaktioner är fientliga, som till exempel när amöbor äter bakterier. Men i hårda miljöer som saknar syre, till exempel i havets eller sjöarnas botten, måste vissa mikroorganismer samarbeta och dela näringsämnen i symbios för att överleva. Mitt projekt TANGO2 kommer att undersöka de cellulära och genetiska egenskaperna som tillåter mikrober att dela resurser och kommer att utforska frekvensen av dessa interaktioner i den naturliga världen.

Vad hoppas du uppnå?

– En bieffekt av vårt förändrade klimat är den snabbt minskande syretillgången i vattenmiljöer, vilket resulterar i en försämrad livsmiljö för djur och växter. För att förstå effekterna dessa lågsyrezoner kommer att ha på framtida vattensystem är det absolut nödvändigt att studera hur mikrobiella metaboliska aktiviteter kan bidra till upprätthållandet av dessa lågsyrezoner.

Vad betyder anslaget för dig?

– Att få detta anslag är en sådan ära och kommer att göra det möjligt för mig att bygga upp en multidisciplinär forskningsmiljö här i Lund. Genom anslaget kommer jag att rekrytera en forskare och en doktorand som är intresserade av att arbeta inom detta spännande gränsland för mikrobiologisk forskning.

Grattis Sissel! Kan du berätta lite om ditt projekt?

– Mitt projekt handlar om de beteenden som gör det möjligt för fåglar att flytta tiotusentals kilometer mellan sina häckplatser och vinterlokaler varje år, och möjligheter och begränsningar med dessa beteenden. Med hjälp av ny teknik som gör det möjligt för oss att följa fåglar under hela flytten har vi under det senaste decenniet lärt oss otroligt mycket om vart och när fåglar flyttar, men vi har också insett att fåglar klarar av mycket mer än vi kanske kan förstå rent teoretiskt, de flyger längre i sträck och på högre höjd än vad vi tidigare har trott var möjligt. Så mycket av mitt projekt handlar om att förstå adaptiva beteenden som fåglar utvecklat och som gör att de kan komma runt fysiologiska begränsningar.

Vad hoppas du uppnå?

– Jag hoppas att vi kommer att förstå hur fåglar, de minsta på mindre än tio gram, beter sig för att klara av att korsa hav och kontinenter två gånger per år. Jag hoppas också att vi ska förstå varför fåglarna beter sig som de gör och om det på något sätt begränsar dem. Jag hoppas kunna förstå hur en fågel klarar av att flyga flera dygn i sträck och vad dessa extrema flygningar medför.

Vad betyder anslaget för dig?

– Det betyder såklart jättemycket. För mig är det en möjlighet att ta det första steget mot att starta en egen forskargrupp och etablera min egen forskning. Jag tycker också att det är ett väldigt roligt projekt och det ska bli spännande att se vad vi faktiskt hittar.