Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hjälp Arne hitta kajan!

En fågel i handen. Foto.
En kaja har fått en sändare på ryggen, som en liten ryggsäck. Av alla utrustade kajor saknas fortfarande en. Foto: Arne Hegemann.

Nu kan du hjälpa forskare att hitta den försvunna kajan. Passa på att engagera familj och vänner i sökandet, lite som att spela Pokemon-go med livs levande fåglar.

Forskare på biologiska institutionen försöker kartlägga kajornas rörelse under vintern. Därför har de sedan i våras utrustat flera kajungar med sändare. Sändaren skickar vanligtvis GPS-punkter varje dag via mobilnätverk, men tyvärr har vi tekniska problem med en sändare som inte kopplar upp till mobilnätverk.

Det finns dock en lösning och det är att koppla upp sig via en app och Bluetooth på mobiltelefonen. För att en förbindelse ska fungera via Bluetooth måste du vara ganska nära – inom 100 meter. Det är inte omöjligt, särskilt nu under vintern när kajor oftast har stora sovplatser mitt i städer eller tätorter. Vid sovplatserna kan du komma ganska nära. Till och med promenera under träden utan att störa fåglarna.

Hjälp oss hitta den sista GPS-kajan!

Vi har hittat alla kajor utom en. Tyvärr vet vi inte var den här fågeln befinner sig. Vi misstänker att den finns kvar i Skåne eftersom flera andra kajor med sändare fortfarande är i Skåne. Men Skåne är stort och det finns hur många sovplatser som helst. Att hitta kajan är lite som att leta efter en nål i en höstack. Därför behöver vi hjälp av dig. 

Sändaren har antagligen samlat in mycket data de senaste månaderna. Får vi kontakt med sändaren via Bluetooth laddas denna data ner automatiskt till en molntjänst. Din insats kan således säkra mycket viktig data.

Vill du leta efter den försvunnen kajan 
– och därmed bidra till pågående forskning?

  • ladda ner appen IntelinkGO (Druid Technology Co) där appar finns
  • skapa ett konto
  • logga in
  • sök efter Arnes inlägg, klicka på ”Quest” och därefter ”Accept”
  • aktivera Bluetooth på din mobiltelefon
  • nu är det bara att sätta igång: gå ut, klicka på ”Find animal” och leta efter kajan!

Så här ser appen ut när du använder den:

Så här kan det se ut inuti appen om du får kontakt med kajan.

Stort tack för din hjälp!