Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ännu en biolog får tungt EU-anslag

Erik Warrant. Foto.
Professor Eric Warrant är en av tre forskare som får ERC Advanced Grant. Foto: Inger Ekström.

Eric Warrant, professor vid biologiska institutionen, får ERC Advanced Grant för sitt projekt ”Incredible journeys: How do multiple sensory cues allow animal migrants to precisely navigate to a distant goal?

Grattis Eric, hur känns det?
– Fantastiskt roligt! Det är andra gången med Advanced Grantför mig och det känns som en fin bekräftelse att vi är på rätt väg med vår forskning.

Kan du berätta om ditt projekt Incredible Journeys?
– Vi kommer att fortsätta med vår forskning om Bogong-fjärilens navigeringsförmåga. Vi har upptäckt att de kan använda sig av stjärnorna och jordens magnetfält som kompasser för att navigera cirka 100 mil till en plats där de aldrig varit tidigare. Vi har även upptäckt att det finns ett särskilt doftämne vid destinationen som fjärilen ”känner igen” när de väl har kommit fram. Den fungerar som ett slags ”stoppsignal”. Vi kommer att undersöka hur synsinnet, magnetsinnet och doftsinnet används för att styra navigeringen både beteendemässigt och neuronalt i hjärnan.

Vad hoppas du uppnå med projektet?
– Vi vill förstå hur denna imponerande navigeringsförmåga möjliggörs med hjälp av nattfjärilens sinnessystem. Till exempel vill vi förstå hur synliga, magnetiska och olfaktoriska signaler upptäcks av nattfjärilen och hur de integreras i hjärnan för att tillåta navigation. Ett stort mål med projektet är att upptäcka de sensoriska mekanismer som används av fjärilen för att svara på jordens magnetfält. Hur djur klarar av detta är en gåta.

Vad finns det för praktisk användning av resultaten?
– Att ett relativt enkelt nervsystem med minimala energibehov kan klara av ett sådant mastodont-navigeringsuppdrag är mycket intressant för ingenjörer som utvecklar flygande drönare och andra autonoma farkoster.

Vad betyder anslaget för dig?
– Enormt mycket – det finns många forskningsdrömmar som kan förverkligas med ett sådant anslag! Jag är mycket tacksam till både Europeiska forskningsrådet och Lunds universitet.


ERC Advanced Grant riktar sig till etablerade forskare med betydande forskningsinsatser de senaste tio åren. Bidraget är i genomsnitt på 2,5 miljoner euro under fem år. Totalt är det 721 miljoner euro som delas ut till 281 europeiska forskare. Förutom tre ERC Advanced Grants har Lunds universitet även fått fyra Starting Grants, fem Consolidator Grants, ett Synergy Grant och två Proof of Concept Grants.