Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny ledamot i Kungliga Vetenskapsakademin

Porträtt av Marie Dacke. Foto.
Foto: Åsa Siller

Marie Dacke, professor i funktionell zoologi vid Lunds universitet, har valts in som ny ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien, klassen för biologiska vetenskaper.

Grattis Marie, hur känns det?
– Utmärkt, tack. Detta är ett enormt erkännande for min vetenskapliga och populärvetenskapliga gärning.

Varför tror du att du valdes in i KVA?
– För min sinnes- och neurobiologiska forskning rörande djurs navigationssystem. Det folk oftast känner till är upptäckten att mina modelldjur, de sydafrikanska dyngbaggarna, kan styra rätt med hjälp av Vintergatan. Men förutom att jag är forskare så är jag även författare och folkbildare. Min senaste bok Taggad att leva handlar om igelkottar och nyligen sändes den tolfte säsongen av tv-programmet Studio Natur där jag medverkat sedan start.

Vad betyder detta för din fortsatta forskning?
– Jag hoppas att det ska utmana mig som forskare och ge mig en starkare röst utåt.

Vad håller du på med för projekt just nu?
– Just nu undersöker vi hur insekters minne fungerar. För att hitta rätt måste djur ofta hålla reda på var de ska under en längre tidsrymd, men vi vet idag mycket lite om hur detta fungerar. Jag driver också flera projekt rörande hur olika typer av information läggs samman för att ge djuren bästa möjliga förutsättningar att röra sig i önskad riktning. Om vi är på rätt väg får vi veta i maj när dyngbaggarnas navigation-system ska testas på en robot.