Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Zoologi, 12 hp

BIOB02. INGÅR I KURSPAKETET ORGANISMBIOLOGI

Kursbeskrivning

Zoologi är vetenskapen om djurvärlden. Ett mycket stort ämnesområde, som bl.a. omfattar djurens släktskap, byggnad, fysiologi, beteende, evolution etc. Så stort att nya ämnesområden efter hand "knoppats av", som zoofysiologi och zooekologi. Vad kan man då hinna med inom de grundläggande zoologistudierna?

Zoologistudierna kan delas in i två huvudavsnitt. Under den första delen stiftar vi bekantskap med alla djurrikets "stammar" (fyla) och deras släktskap. Vad kännetecknar de olika grupperna inom varje stam? Hur ser djuren ut och enligt vilken byggnadsplan är de konstruerade för att klara de speciella betingelser som råder i deras livsmiljöer? Vi studerar även hur olika djurgruppers byggnadsplaner kan förklaras av deras embryonala utveckling.

Under det andra avsnittet utgår vi från olika fysiologiska funktioner och studerar organsystem. På vilka olika sätt har djurgrupper anpassat sig till att andas i vatten eller på land? Varför behöver inte alla djur ett hjärta? Hur ser nervsystemet ut i olika organismer? Speciell tonvikt läggs på grundläggande fysiologiska principer. Vi studerar också hur olika organsystem förändrats under evolutionen.

Zoologistudiernas alla delar består av föreläsningar och laborationer. Laborationernas art varierar mellan momenten: vi studerar djurens byggnad med hjälp av dissektioner och mikroskopiska preparat och vi har vad vi kallar för "stationslabbar". Stationslabbarna har var och en ett tema (t.ex. sinnesorgan och deras funktioner) och ska vara ett tillfälle för diskussion och överblick över djurvärlden. Laborationsdelen avslutas med dissektioner av ryggradsdjur.

Kan endast sökas inom kurspaketet Organismbiologi.

Sidansvarig:

Studievägledare

Lotta Persmark
Studievägledare
Utbildningskansliet

Telefon: 046-222 37 28
E-post: Lotta [dot] Persmark [at] biol [dot] lu [dot] se

Huvudlärare

Rachel Muheim
Forskare
Funktionell zoologi

Telefon: 046-222 31 93
E-post: Rachel [dot] Muheim [at] biol [dot] lu [dot] se

Kurslitteratur

 

Kursperiod

Kursen ges period 1 på vårterminen. Undervisningsspråket är svenska.

Schema

Schema (pdf)

Tentatillfällen

Omtentamen och uppsamlingstentor