Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Försöksdesign och analys, 7,5 hp

Kurskod BIOC04

Att kunna samla in och hantera data på ett bra sätt är oerhört viktigt för en biolog. För att behärska detta krävs att man har en god förståelse analys och statistik. Då kan man redan på förhand planera vilka data som ska samlas in, hur mycket data som krävs och vilka statistiska tester som skall göras.

Vi börjar kursen med att diskutera hur modern biologisk undersökande vetenskap och vetenskapsfilosofi hänger ihop. Kopplat till detta går vi även igenom hypotestestning och etiska frågor inom forskning.

Därefter fortsätter kursen med grundläggande statistikteori så du förstår variation, sannolikhet etc. Du lär dig hur man hanterar och sorterar sina data och vilka analysmetoder som är lämpliga för olika typer av biologiska experiment. Vi kommer även att gå igenom experimentell design, dvs. hur man på bästa möjliga sätt bäst planerar sin studie så att man får användbara data, och skillnaden mellan naturliga och manipulativa experiment.

Alla delar går vi igenom teoretiskt, men du arbetar även praktiskt under datorövningar då du själv hanterar och analyserar data med hjälp av olika statistiska metoder. Du kommer att lära dig och arbeta med statistikprogrammet SPSS. När vi behandlar experimentell design får du även genomföra och utvärdera enklare experiment.

Tentamen

Under kursen har du en skriftlig tenta. För att få godkänt på hela kursen måste du ha godkänt på tentan, godkända inlämningsuppgifter och övriga obligatoriska moment. Slutbetyget avgörs genom en sammanvägning av dessa moment.

Sidansvarig:

Studievägledare

Lotta Persmark
Studievägledare
Utbildningskansliet

Telefon: 046-222 37 28
E-post: Lotta [dot] Persmark [at] biol [dot] lu [dot] se

Huvudlärare

Jörgen Ripa
Forskare
Evolutionär ekologi

Telefon: 046-222 37 70
E-post: Jorgen [dot] Ripa [at] biol [dot] lu [dot] se

Kurslitteratur

Se schemat

Kursperiod

Kursen går period 2 på höstterminen. Kursspråk är svenska.

Schema

Preliminärt schema (pdf)

Tentamen

Allmän info och uppsamlingstillfällen