Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Floristik, 3 hp

BIOB03

Kursbeskrivning

Kursen är en grundkurs i biologi och behandlar floristik - dvs färdigheten att känna igen och identifiera växter i naturen. Artkunskap är en del av den biologiska allmänbildningen och är en förutsättning för fortsatta studier inom t ex ekologi och naturvård. Under kursen lär du dig hur växter är byggda och den terminologi som används i floror och annan botanisk litteratur. Du lär dig att identifiera växter med hjälp av bestämningslitteratur. Vidare går vi igenom de stora och viktiga växtfamiljerna i den nordiska floran och vi talar också om växters pollination, spridning och biologi i stort samtidigt som vi har tillgång till växterna i fält. Till kursen hör också att lära in ca 150 växter utantill, däribland våra vilda buskar och träd.

Den mesta undervisningen genomför vi i fält och den sker i form av lärarledda bestämningsövningar i olika vegetationstyper. Därigenom lär du dig att identifiera de arter som är typiska för olika biotoper och vilka arter man ofta finner tillsammans. Kursen börjar med några inledande föreläsningar och övningar i Lund, men huvuddelen av kursen består av studier i fält, varav en vecka i form av internat på Österlen, östra Skåne.

BIOB01 Studenter

Tentamen sker i form av ett färdighetstest i fält där det gäller att med hjälp av bestämningslitteratur bestämma ett antal växter som du själv samlar under ledning av din lärare. Dessutom ingår ett tiotal utantillväxter, som ska namnges utan hjälp av bestämningslitteratur.

Kan endast sökas inom kurspaketet Organismbiologi.

Sidansvarig:

Studievägledare

Lotta Persmark
Studievägledare
Utbildningskansliet

Telefon: 046-222 37 28
E-post: Lotta [dot] Persmark [at] biol [dot] lu [dot] se

Huvudlärare

Nils Cronberg
Lektor
Biodiversitet

Telefon: 046-222 89 74
E-post: Nils [dot] Cronberg [at] biol [dot] lu [dot] se

Kurslitteratur

 

Kursperiod

Kursen går under period 2 på vårterminen. Kursspråket är svenska.

Schema

Schema (pdf; 57 kB)

Tentatillfällen

Omtentamen och uppsamlingstentor