Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Fältfaunistik, 7,5 hp

BIOF04

Kursbeskrivning

Kursen fokuserar på artkunskap, bestämningsmetodik och tillämpningar av faunistik inom naturvårdsarbete. De djurgrupper som vi framförallt studerar är insekter och fåglar, men kursen täcker även in ett antal andra grupper. Kursen bygger på att först ge en god grund i arbete med insamlat material för att sedan successivt gå över till att i allt högre grad arbeta med fältbestämning i djurens naturliga habitat. I möjligaste mån strävar vi efter att arbeta med levandefångst och frisläppande.

Insprängt i kursen kommer vi att träffa specialister på särskilda djurgrupper och möta personer som använder faunistik inom naturvårdsarbete. Exkursionsperioden under kursens första hälft kommer att ta oss till en mängd olika habitat som vi kommer att inventera, framförallt dagtid men i mån av väder även ibland som nattexkursioner.

Kursen avslutas med en långexkursion till Gotland där vi tillämpar erfarenheterna från kurstiden i Skåne i en helt ny miljö. Under långexkursionen genomför du ett projekt där du använder dig av de metoder och den kunskap du inhämtat på kursen för en egen undersökning. Undervisning ges som exkursioner, föreläsningar, gruppövningar och eget projekt.

Exkursioner

Kursen bygger till stor del på exkursioner. Vi kommer att växla mellan dagar i fält och bearbetningsdagar hemma, efterhand strävar vi att bestämma allt mer i fält.

Heldagsexkursioner kommer bl a att gå till sydvästra Skånes strandängar (Skanör-Falsterbo), Stenshuvud, Kåseberga-Hammarområdet, Fyledalen/Benestads backar/Hörjelgården. Halvdagsexkursioner kommer att bl a gå till Sövdeområdet och Revingefältet.

Projekt

Ett projekt (i grupper om 2-3 studenter) utförs under Gotlandsexkursionen. I detta jobbar ni med en faunagrupp som ni själva valt för fördjupning. Ni samlar in och bearbetar data och drar slutsatser. Arbetet presenteras muntligt i konferensform vid kursens slut.

Tentamen

Efter ca en och en halv vecka ges en kort quiz-tentamen på ett urval utantill-arter. Precis före Gotlandsexkursionen ges en skriftlig tentamen som omfattar artkännedom och bestämningsteknik.

Och sen då...

Kursen ger en detaljerad kunskap i faunistisk bestämning, framför allt med avseende på insekter och fåglar. Man lär sig dessutom ett betydande antal av regionens dominerande insekter och vertebrater utantill. Kursen passar dig som vill fortsätta en forskarkarriär med djur som studieobjekt, men är också perfekt för dig som planerar en framtid inom undervisning eller naturvård. Den passar även dig som är mer allmänt naturintresserad och som vill lära dig mer om djur och hur man känner igen dem.

Sidansvarig:

Studievägledare

Lotta Persmark
Studievägledare
Utbildningskansliet

Telefon: 046-222 37 28
E-post: Lotta [dot] Persmark [at] biol [dot] lu [dot] se

Huvudlärare

Lars Pettersson
Forskare
Biodiversitet

Telefon: 046-222 38 18
E-post: Lars [dot] Pettersson [at] biol [dot] lu [dot] se

Kurslitteratur

Se schemat

Kursperiod

Kursen är en sommarkurs och ges från mitten av juli till mitten av augusti. Kursen ges vartannat år, nästa gång 2018. Kursspråket är svenska.

Schema

Schema för fältfaunistikkursen (pdf; 145 kB)

Tentamen

Allmän info och uppsamlingstillfällen