Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Biologisk översiktskurs 7,5 hp

EXTG15

Kursen är en valbar kurs tredje året på linjen teknisk matematik. Kursen samkörs med kursen Biologisk modellering EXTG11 som utgör de teoretiska och beräkningstekniska delarna av EXTG15. Här kan du läsa mer om kursen Biologisk modellering. Förutom de för dessa två kurser gemensamma teoretiska delarna innehåller kursen EXTG15 en översiktlig introduktion i grundläggande biologi. Kursen har evolutionen som en genomgående röd tråd i de olika delmomenten. Bland dessa ingår bland annat cellära, genetik, evolution, mikrobiologi, botanik, zoologi och ekologi. Bland de speciella teoretiska momenten finns metoder och begrepp inom teoretisk biologi som populationsgenetik, bioinformatik, populationsekologi och spelteori. Kursen innehåller också exempel på matematiska tillämpningar av biologiska analysverktyg såsom genetiska algoritmer, neurala nätverk och cellulära automater. Programmeringsspråket på övningarna är MATLAB, varför en viss vana med detta är en fördel.

Kursen är av en blandning av föreläsningar och teoretiska övningar, däremot inga biologilaborationer.

Tentamen

Kursen innehåller ingen tentamen. Betygsättningen (U och G) grundas på inlämnade och godkända övningsrapporter. Den biologiska allmänbildningsdelen (dvs de för kursen unika föreläsningarna) tenteras genom närvaro på dessa föreläsningar. För godkänt krävs närvaro på 90% av föreläsningarna.

Sidansvarig:

Huvudlärare

Anders Brodin
Professor
Evolutionär ekologi

Telefon: 046-222 41 43
E-post: Anders [dot] Brodin [at] biol [dot] lu [dot] se

Kurslitteratur

 

Kursperiod

Kursen går på vårterminen under läsperiod 3 och 4. Vid behov går kursen på engelska.

Schema