Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Växternas systematik och diversitet, 10 hp

BIOR72

Kursbeskrivning

De senaste decenniernas vetenskapliga arbete med molekylära metoder har revolutionerat växtsystematiken. Alltmer information blir nätbaserad och fritt tillgänglig om man vet hur man ska hitta och använda den. Kursen ger en uppdatering och fördjupning med avseende på de diversitet, släktskapsförhållanden och familjesystematik för ormbunksväxter, gymnospermer och angiospermer. Du får en översikt över modern morfologisk terminologi. Vi diskuterar teorier och modeller rörande fylogeni baserat på det moderna klassifikationssystemet för angiospermer (APG III). Vi presenterar och provar även nätbaserade verktyg. Kursen ger sammanfattningsvis en god kännedom om olika växtfamiljer med särskild tyngdpunkt mot kulturväxter.

Undervisningsformer

Du genomför studierna på heltid som en distanskurs via nätstudier. Vi använder LUVIT som undervisningsplattform. Kursen är uppdelad i 6 undervisningsblock med inläsningsanvisningar och inlämningsuppgifter. Vid sidan av kurslitteraturen utnyttjar du information från olika nätbaserade resurser. Vi kommer att ha en två-dagars träff i Lund med övningar, redovisningar, studier i Lunds botaniska trädgård och demonstration av den botaniska delen av Lund biologiska museum. Kursen ingår i Nordiskt mastersprogram i biodiversitet och systematik (NABIS). Det innebär att vi kommer att ha tillgång till världsledande experter på olika växtgrupper från universitet i Sverige, Norge och Danmark. Kursen är en valbar kurs på avancerad nivå för en naturvetenskaplig kandidatexamen eller masterexamen i biologi. Kursen kan även läsas som fristående kurs.

Tentamen

Inlämningsuppgifterna som du lämnar in under kursens gång ligger till grund för betygsättningen.

Och sen då...

Kursen ger en god bas för yrkesverksamhet inriktad mot växtbiologi, undervisning, naturvårdsarbete, samt arbete inom trädgårdssektorn. Bra komplement är även Floristik - fortsättningskurs (BIOF03), Mossor, lavar och svampar (BIOR11) och Mossor – morfologi och identifiering (BIOR73).

Sidansvarig:

Studievägledare

Lotta Persmark
Studievägledare
Utbildningskansliet

Telefon: 046-222 37 28
E-post: Lotta [dot] Persmark [at] biol [dot] lu [dot] se

Huvudlärare

Nils Cronberg
Lektor
Biodiversitet

Telefon: 046-222 89 74
E-post: Nils [dot] Cronberg [at] biol [dot] lu [dot] se

Kurslitteratur

Judd WS, Campbell CS, Kellogg EA, Stevens PF, Donoghue MJ. 2007. Plant Systematics: A Phylogenetic Approach, third edition. Sinauer. ISBN 978-0-87893-407-2.

Kursperiod

Kursen går under period 2 på vårterminen. Undervisningsspråk är engelska.

Schema

Schema för kursen växters systematik och diversitet (pdf; 129 kB)

Tentamen

Allmän info och uppsamlingstillfällen