Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Molekylärgenetik, 15 hp

BIOR61

Kursbeskrivning

Kursen syftar till att ge en solid grund i modern molekylärgenetik. Den är avsedd att ingå som viktig del i en kandidatexamen i molekylärbiologi, och fungerar också som förberedelse för eller del av mastersstudier med molekylärbiologisk inriktning.

Fokus ligger på att förstå centrala principer och grundläggande mekanismer för det genetiska materialets struktur, replikation, expression, variation, och evolution, samt på metodik för molekylärgenetisk analys och genteknik. Vi bygger vidare på kunskaper från tidigare kurser, och kommer att utveckla, fördjupa och bredda dina insikter och färdigheter i molekylärbiologi och molekylärgenetik. Kursen understryker gemensamma drag hos olika typer av organismer, och fungerar därför inom utbildningar med många olika inriktningar. Ett genomgående tema är att förstå molekylärgenetiken som en experimentell vetenskap och hur kunskapen är baserad på experimentella evidens. Träning i att läsa, utvärdera och diskutera av vetenskapliga artiklar kommer att vara ett viktigt inslag, liksom övningar i att inhämta, sammanfatta och presentera information i ämnet. Kursen ger också orientering och teoretisk kunskap om molekylärgenetiska metoder och verktyg, och den ger inblickar i hur dessa används och bidrar till framsteg inom områden som medicinsk genetik, cancerforskning, bioteknik, populationsgenetik, evolution, och ekologi.

Kursen använder en ny, modern, och välskriven textbok i ämnet som är skriven av sex framstående kvinnliga forskare, däribland en Nobelpristagare.

Sidansvarig:

Studievägledare

Christina Ledje
studievägledare
Utbildningskansliet, Ekologihuset

Telefon: 046-222 73 16
E-post: christina [dot] ledje [at] biol [dot] lu [dot] se

Huvudlärare

Marita Cohn
Universitetslektor
Molekylär cellbiologi

Telefon: 046-222 72 56
E-post: Marita [dot] Cohn [at] biol [dot] lu [dot] se

Kurslitteratur

VT 2018

Craig, N.L., Cohen-Fix, O., Green, R., Greider, C.W., Storz, G., Wolberger, C, 2014. "Molecular Biology. Principles of Genome Function. 2nd ed. Oxford University Press, Oxford, UK.

Kursperiod

Kursen går under period 2 på vårterminen. Undervisningsspråk är engelska.

Schema

Schema VT2018 (pdf)

Tentatillfällen

Omtentamen och uppsamlingstentor