Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Mikroskopi – bio-imaging, 7,5 hp

BIOS08

Kursbeskrivning

Det pågår en dramatisk utveckling av mikroskopimetoder som synliggör biologiska strukturer och fysiologiska förlopp. Utvecklingen löper parallellt med explosionsartade framsteg inom molekylärbiologin. Det är viktigt att kunna studera var och när gener uttrycks och var proteiner är lokaliserade i celler.

Kursen behandlar mikroskopiska metoder inom dagens biomedicinska forskning, med betoning på dem som utnyttjar fluorescerande markörer. Det finns en enorm mängd sådana markörer som kan användas för att märka in molekyler, för att identifiera celler som uttrycker specifika gener eller för att synliggöra fysiologiska förlopp. Till exempel är det möjligt att märka in de nervceller som uttrycker genen för det begränsande enzymet i syntesen av dopamin, de nervceller som innehåller dopamin, de receptorer som dopamin binder till, de celler som påverkas av dopamin och de mekanismer genom vilka dessa celler påverkas - allt med olika fluorescerande markörer!

Kursen ger en teoretisk bakgrund till de vanligast förekommande mikroskopimetoderna, olika typer av biomarkörer och optimering av mikroskopiska preparat. Ett praktiskt projektarbete ingår, där studenterna framställer och analyserar preparat med fluorescerande markörer.

Kursen omfattar även demonstrationer av avancerade forskningsmikroskop. Den behandlar grundläggande teori för metoder som förbättrar upplösningen, framför allt upplösningen på djupet (z-led), och synliggörandet av små strukturer vid den optiska upplösningens gräns. Här läggs tonvikten på konfokal lasersvepmikroskopi och dekonvolutionsmikroskopi. Kursen omfattar även en demonstration av ett mikroskopisystem med ”live-imaging”, som visualiserar förlopp i levande celler.

Kursen riktar sig framför allt till dem som funderar på fortsatta studier eller arbete med biomedicinsk forskning inom universitet eller näringsliv.

Sidansvarig:

Studievägledare

Christina Ledje
studievägledare
Utbildningskansliet, Ekologihuset

Telefon: 046-222 73 16
E-post: christina [dot] ledje [at] biol [dot] lu [dot] se

Huvudlärare

Klas Flärdh
Universitetslektor
Molekylär cellbiologi

Telefon: 046-222 85 84
E-post: Klas [dot] Flardh [at] biol [dot] lu [dot] se

Kurslitteratur

VT 2019

Guy Cox (2012) Optical Imaging Techniques in Cell Biology, 2nd edition, CRC Press., ISBN: 978-1-4398-4828-9. Tillgänglig som e-bok för studenter som är registrerade på kursen.

Kursperiod

Kursen går under period 2 på vårterminen. Undervisningsspråk är engelska.

Schema

Schema för kursen mikroskopi – bio-imaging VT2018 (pdf)

Tentamen

Allmän info och uppsamlingstillfällen