Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Mikrobiologi, 15 hp

BIOR18/EXTN01

Kursbeskrivning

Mikroberna är jordens osynliga majoritet. De finns i stort sett överallt där vi hittar flytande vatten och deras aktiviteter påverkar starkt alla andra livsformer. Vilken del av biologin du än specialiserar dig mot är kunskaper om mikroorganismerna viktiga. Deras betydelse inom t.ex. medicin, livsmedelsindustri, bioteknik och som molekylärbiologiska modellorganismer är välkänd, men mikrobiologin har också starkt förändrats och förnyats. Nya metoder och kunskaper gör det nu möjligt att utforska den enorma och till stor del outnyttjade resurs som mikroorganismerna utgör, och den stora effekt de har på all biologi.

Denna kurs ger en bred orientering i modern mikrobiologi, avsedd både för dig som vill specialisera dig vidare inom ämnet och för dig som vill gå vidare mot någon annan inriktning. Vi går igenom mikroorganismernas diversitet, funktion och fysiologi, diskuterar vikten av molekylärbiologisk metodik for att studera dem, och ger en introduktion till ekologisk, medicinsk och industriell mikrobiologi. Kursen ger också grundlig träning i mikrobiologiskt laboratoriearbete.

Sidansvarig:

Studievägledare

Christina Ledje
studievägledare
Utbildningskansliet, Ekologihuset

Telefon: 046-222 73 16
E-post: christina [dot] ledje [at] biol [dot] lu [dot] se

Huvudlärare

Fredric Carlsson
Universitetslektor
Molekylär cellbiologi

Telefon: 046-222 41 97
E-post: fredric [dot] carlsson [at] biol [dot] lu [dot] se 

Kurslitteratur

Höstterminen 2018

Slonczewski and Foster (2017) Microbiology- An Evolving Sceince, 4th ed (W.W.Norton and Company, Inc.).

Kursperiod

Kursen går under period 2 på höstterminen. Kursspråk är engelska.

Kursutvärdering

Senaste kursens utvärdering (pdf)

Schema

Schema för mikrobiologikursen höstterminen 2018

Tentamen

Allmän info och uppsamlingstillfällen