Mark- och växtekologi, 15 hp
Kursbeskrivning
Visste du att en spade trädgårdsjord innehåller minst lika många arter som det finns i en tropisk regnskog ovan jord? På kursen i mark- och växtekologi studerar du hur kemiska/ fysikaliska faktorer i marken påverkar dessa arter (markdjur och mikrober) . Vi studerar också interaktioner mellan växterna och markorganismerna samt vilken betydelse dessa interaktioner har för t.ex. näringscirkulation, jordmånsbildning och jorderosion. Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och datorövningar där vi studerar såväl grundläggande aspekter såsom näringscirkulation och markinteraktioner samt tillämpade aspekter såsom bioremediering och markförstörelse. I kursen ingår också exkursioner och projektarbeten.
Exkursion
Kursen startar med en exkursion och en omfattande kemisk-biologisk markundersökning av olika terrestra ekosystem. Vi konstruerar näringsvävar och relaterar dessa till olika markprocesser.
Projekt
Du gör ett projektarbete som kan vara individuellt eller i grupp. Projektarbetet redovisar du både skriftligt och muntligt och resultatet bidrar till det slutliga betyget på kursen.
Tentamen
Examination sker skriftligt i form av en tentamen vid kursens slut och muntligt under kursens gång.
Och sen då...
Kursen är forskarförberedande inom områdena växtekologi och mikrobiologisk ekologi. Kursen ger också en bra bakgrund för att arbeta med markfrågor på myndigheter och inom konsultverksamhet.
Studievägledare
Lotta Persmark
Studievägledare
Utbildningskansliet
Telefon: 046-222 37 28
E-post: Lotta [dot] Persmark [at] biol [dot] lu [dot] se
Huvudlärare
Johannes Rousk
Universitetslektor
MEMEG
Telefon: 046-222 37 45
E-post: johannes [dot] rousk [at] biol [dot] lu [dot] se
Kurslitteratur
Se schemat
Kursperiod
Kursen går period 1 på höstterminen. Kursspråk är engelska.