Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Mark- och växtekologi, 15 hp

BIOR78/EXTN20

Kursbeskrivning

Visste du att en spade trädgårdsjord innehåller minst lika många arter som det finns i en tropisk regnskog ovan jord? På kursen i mark- och växtekologi studerar du hur kemiska/ fysikaliska faktorer i marken påverkar dessa arter (markdjur och mikrober) . Vi studerar också interaktioner mellan växterna och markorganismerna samt vilken betydelse dessa interaktioner har för t.ex. näringscirkulation, jordmånsbildning och jorderosion. Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och datorövningar där vi studerar såväl grundläggande aspekter såsom näringscirkulation och markinteraktioner samt tillämpade aspekter såsom bioremediering och markförstörelse. I kursen ingår också exkursioner och projektarbeten.

Exkursion

Kursen startar med en exkursion och en omfattande kemisk-biologisk markundersökning av olika terrestra ekosystem. Vi konstruerar näringsvävar och relaterar dessa till olika markprocesser.

Projekt

Du gör ett projektarbete som kan vara individuellt eller i grupp. Projektarbetet redovisar du både skriftligt och muntligt och resultatet bidrar till det slutliga betyget på kursen.

Tentamen

Examination sker skriftligt i form av en tentamen vid kursens slut och muntligt under kursens gång.

Och sen då...

Kursen är forskarförberedande inom områdena växtekologi och mikrobiologisk ekologi. Kursen ger också en bra bakgrund för att arbeta med markfrågor på myndigheter och inom konsultverksamhet.

Sidansvarig:

Studievägledare

Lotta Persmark
Studievägledare
Utbildningskansliet

Telefon: 046-222 37 28
E-post: Lotta [dot] Persmark [at] biol [dot] lu [dot] se

Huvudlärare

Johannes Rousk
Universitetslektor
MEMEG

Telefon: 046-222 37 45
E-post: johannes [dot] rousk [at] biol [dot] lu [dot] se

Kurslitteratur

Se schemat

Kursperiod

Kursen går period 1 på höstterminen. Kursspråk är engelska.

Schema

Schema (pdf; kB)

Tentamen

Allmän info och uppsamlingstillfällen