Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Bevarandebiologi – teori, praktik och utvärderande metoder, 15 hp

BIOR70

Kursbeskrivning

BIOR70 är en avancerad kurs i biologi. Med en grund i bevarandebiologiska teorier och modeller ger den kännedom om hur modern ekologisk och genetisk vetenskap kan användas i praktiskt arbete med bevarande av hotade arter och skyddsvärd natur.

Exempel på ämnen som täcks in är bevarandegenetik, landskapsbaserade bevarandestrategier, databaser och populationsmodeller som bevarandebiologiska verktyg, hot mot lokal och global biodiversitet, problematik med introducerade arter, samt "evidence-based conservation", dvs. hur man bedömer och använder sig av för tillfället är bästa tillgänglig information. Kursen innehåller såväl teoretiska som praktiska moment samt exkursioner. Kursen vänder sig till yrkesverksamma, i vid bemärkelse, inom det bevarandebiologiska området.

Kursen är nätbaserad vilket innebär att du arbetar hemifrån och kommunicerar med dina kurskamrater och oss lärare elektroniskt. Detta kommer att ske via internet med hjälp av ett webbverktyg (LUVIT) som kursen är uppbyggd i. LUVIT-verktyget tillåter kommunikation, presentation av material och uppgifter genom kursens webbsida. I kursen ingår två obligatoriska träffar, i januari respektive maj.

Denna kurs motsvarar 15 högskolepoäng och går på halvfart. Räkna alltså med att avsätta ca 20 timmar i veckan på läsning och uppgifter. Eftersom det är en interaktiv kurs (med övriga deltagare och kursledare) krävs att du deltar aktivt i kursen under hela terminen. Du behöver tillgång till en dator, skrivare och Internet.

Kursen består av undervisningsblock med introduktion till området, inlämningsuppgifter, läshänvisning med mera. Uppgifterna räknas som deltentamina och är alltså obligatoriska och betygsätts. I gengäld har vi ingen tentamen i slutet. Kursen består även av en introduktionskurs i januari (Lund) samt en fältkurs i maj (östra Skåne), båda är obligatoriska. Vidare ingår ett projektarbete.

Sidansvarig:

Studievägledare

Lotta Persmark
Studievägledare
Utbildningskansliet

Telefon: 046-222 37 28
E-post: Lotta [dot] Persmark [at] biol [dot] lu [dot] se

Huvudlärare

Nils Cronberg
Lektor
Biodiversitet

Telefon: 046-222 89 74
E-post: Nils [dot] Cronberg [at] biol [dot] lu [dot] se

Lars Pettersson
Forskare
Biodiversitet

Telefon: 046-222 38 18
E-post: Lars [dot] Pettersson [at] biol [dot] lu [dot] se

Kurslitteratur

 

Kursperiod

Kursen går på distans på halvfart under vårterminen. Kursspråket är svenska.

Schema

Schema (pdf)

Tentamen

Allmän info och uppsamlingstillfällen