Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Tobias Uller

Professor

Jag vill förstå evolutionen

Mitt mål är att förstå hur evolutionen fungerar. För att nå dit använder jag olika infallsvinklar där jag kombinerar utvecklings- och molekylärbiologi med ekologi. Matematiska modeller och begreppsanalyser är en integrerad del i min evolutionsforskning.

Projekten i min forskargrupp spänner över flera ämnesområden. Gemensamt för dem är att de vill avslöja hur funktionella processer såsom organismers utveckling, fysiologi och beteende påverkar deras evolution.

Våra huvudsakliga modellorganismer är ödlor och vattenloppor. I vår forskning kombinerar vi experiment med analyser av arvsmassa, fältstudier och jämförande metoder. I flera projekt drar vi nytta av matematiska modeller för att kunna förutsäga eller tolka vart evolutionen är på väg. Att som vi gör integrera utveckling och evolution reser begreppssmässiga frågor, frågor av såväl biologisk som filosofisk art.

Flera projekt i gruppen

I forskargruppen arbetar vi med olika projekt. I ett projekt försöker vi ta reda på hur observerbara egenskaper hos en organism (fenotyper) kan förändras (plasticitet) och hur det påverkar diversifieringen av arter och deras anpassningsbarhet till naturen som de lever i.

I ett annat arbetar vi med evolutionära orsaker till, och konsekvenser av, det som på engelska kallas extra-genetic inheritance, det vill säga egenskaper och beteenden som förs över från en generation till nästa och som inte är genetiskt betingade.

Vi forskar även på de genetiska och ekologiska faktorer som ligger bakom evolution genom att gener förs över mellan två arter, närmare bestämt mellan en hybrid som korsas med en av föräldraarterna.

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Sidansvarig:
Tobias Uller
E-post: tobias [dot] uller [at] biol [dot] lu [dot] se

Professor

Evolutionär ekologi

+46 46 222 30 94

E-C256

Sölvegatan 37, Lund

50