Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Stina Oredsson

Professor

Jag föddes 1954 i New Orleans i Louisiana i USA där min far arbetade för Svenska Tändsticksbolaget AB (Swedish Match). Efter några år i Burma, där min far också arbetade för Tändsticksbolaget, hamnade jag i Jönköping. Det var där som mitt stora intresse för biologi tog sin början.

Vill lösa cancerns gåta

Jag kom till Lund 1976 utan något särskilt mål mer än att studera biologi. Allra mest spännande var celler; en fascination som har fortsatt. Än idag är jag kvar i Lund där jag forskar inom cellbiologi. Mitt fokus handlar om att i grunden förstå skillnaden mellan normala celler och cancerceller och hur man inom cancerbehandlingen selektivt ska kunna döda cancercellerna.

Som experimentsystem använder vi mänskliga cellinjer från normal vävnad och från olika typer av cancertumörer, såsom cancerceller från bröst, prostata, bukspottkörteln och neuroblastoma. Vi behandlar cellinjerna med nya, potentiella kemoterapeutiska mediciner. Sedan undersöker vi vilken effekt det har på spridning, celldöd och cancerstamceller för att därefter studera hur bland annat proteiner påverkas på molekylär nivå.

Samarbete och undervisning

Jag har ett nära och bra samarbete med kemiska och fysiska institutionen samt medicinska fakulteten i Lund.

En del av mitt arbete är att vara lärare. Jag undervisar i hur celler kan användas i kulturer i biologiska och toxikologiska sammanhang. Jag utsågs till docent 1989 och professor i zoofysiologi år 2000.

Jag är gift och har fyra barn som är födda 1985, 1987, 1990 och 1997. Vid sidan av forskningen håller jag mig i form genom att springa och åka längdskidor. Jag sjunger i en kör.

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Sidansvarig:
Stina Oredsson
E-post: stina [dot] oredsson [at] biol [dot] lu [dot] se

Professor

Funktionell zoologi

+46 46 222 94 97

B-C208

4

Forskargrupp

Zoofysiologi

Doktorander och postdocs

Huvudhandledare

Wendy Soria Sotillo

Biträdande handledare

Atena Malakpour Permlid