Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Konfokalmikroskopi

Biologiska institutionens konfokalmikroskop, Zeiss LSM 510 META, är tillgängligt mot avgift för biologiska institutionens medarbetare och för externa användare. För användning av konfokalmikroskopet krävs "körkort" som utfärdas efter genomgången utbildning på instrumentet.

Konfokalmikroskopet är utrustat med fyra lasrar, och med två PMT-detektorer samt en META-detektor som fungerar som en spektrometer. Detta tillåter samtidig detektion av flera olika fluorescerande ämnen, och separation av fluoroforer med överlappande emissionsspektra genom s.k. spectral unmixing.

Läs mer om vårt konfokalmikroskop

Konfokalmikroskopi – eller egentligen konfokal lasersvepmikroskopi (eng.: confocal laser scanning microscopy; CLSM) – är en mikroskopimetod som är speciellt lämpad för fluorescerande eller reflekterande mikroskoppreparat. Konfokalmikroskopet eliminerar ljus som inte kommer från objektivets fokalplan, och skapar därigenom en tydlig bild av strukturer i fokus – även i preparat som är för tjocka för t.ex. vanlig fluorescensmikroskopi.

Om man tar en serie bilder på olika djup i ett tjockt preparat kan bildserien användas för 3D-analys och 3D-rendering, och det är möjligt att visualisera strukturer som inte skulle vara urskiljbara i konventionell ljusmikroskopi.

Fakta om konfokal lasersvepmikroskopi

Konfokalmikroskopi är även lämpad för studier av dynamiska förlopp, t.ex. i levande celler, och används allmänt inte bara inom biologi och medicin utan även inom t.ex. kemi och fysik.

Utbildning i konfokalmikroskopi
Kurs i konfokallabbet. Foto: Erling Jirle
Sidansvarig:

Kontakt

Ola Gustafsson

Ola Gustafsson
Forskningsingenjör
Funktionell zoologi

Telefon: 046-222 93 43
E-post: Ola [dot] Gustafsson [at] biol [dot] lu [dot] se

Fördjupad support

Biologiska institutionen rekommenderar att du kontaktar ImaGene-iT för mer ingående support avseende experimentdesign och praktisk optimering för konfokalmikroskopi.

Bo Holmqvist
070-984 93 38
bo [at] imagene-it [dot] se

Acknowledgement

Om du publicerar resultat som du fått fram vid användandet av biologiska institutionens mikroskop uppskattar vi om du nämner oss i acknowledgements. Tex "We acknowledge the Microscopy Facility at the Department of Biology, Lund University".

Vi är också tacksamma om vi efter att ni publicerat artikeln skulle kunna få en pdf-version av denna. Efter ert godkännande lägger vi då gärna upp en länk till er artikel från denna sida.