Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Ronald Kröger

Professor

Dröm blev sann

Jag växte upp i Hamburg i Tyskland och det var där som jag fick en stor del av min utbildning.

Ända sedan barnsben har jag drömt om att arbeta med valar och delfiner. Det var med dessa djur som min forskarkarriär inleddes. Mitt masterarbete handlade om delfiners beteende och när jag avlade doktorsexamen vid universitetet i Tübingen var det efter att ha studerat de optiska egenskaperna i valars ögon.

Jag arbetade i USA, Kanada och i Tyskland innan jag år 2000 blev en del av Syngruppen vid Lunds universitet. År 2004 mottog jag Rank Prize for Optoelectronics för mina upptäckter kring multifokalitet i djurögon, ett optiskt knep för att kunna se skarpa färgbilder i svagt ljus.

Startade Nosgruppen

Jag är fascinerad av hundens kalla och blöta nos och år 2012 startade jag Nosgruppen vid biologiska institutionen i Lund. Hos många djur är nosspetsen väldigt specialiserad med en hud som är fuktig och hårlös. Strukturen heter rhinarium. Hundar, och kanske några av deras släktingar, kan upptäcka kroppsvärme med hjälp av rhinariet.

I maj 2015 drabbades jag av en stroke och kunde under en tid inte arbeta. Nu är jag tillbaka både vad gäller forskning och undervisning.

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Sidansvarig:
Ronald Kröger
E-post: ronald [dot] kroger [at] biol [dot] lu [dot] se

Professor

Funktionell zoologi

+46 46 222 05 96

B-B336

4

Forskargrupp

Doktorander och postdocs

Huvudhandledare

Inga Tuminaite