Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Inventera mindre hackspettar

Medborgarforskning under 2019–2021
Nu är det snart dags att återupprepa inventeringen av mindre hackspett från 80-talet. Vi behöver hjälp av frivilliga inventerare mellan 2019 och 2021. Hjälp till du också! Genom inventeringen kommer vi att lära oss mer om hur skogsbrukets förändringar har påverkat den mindre hackspetten.

Anmälan

Om du vill vara med i inventeringen så kan du skicka ett email till Carsten Kost (Carsten [dot] Kost [at] biol [dot] lu [dot] se) och ange i vilket område du skulle vilja ha din ruta. Rutorna från första inventeringen finns på kartan och det är i första hand de som ska inventeras. Varje ruta är 2km2 stor. I andra hand vill vi inventera nya rutor som kan placeras i närheten där du bor. Om du meddelar oss var du bor kan vi ge ett förslag till en befintlig eller ny ruta i din närhet. Vi skickar ut fältprotokoll, kartor och detaljerade fältinstruktioner till inventerarna i god tid innan det är dags att sätta igång.

Så här går det till

Under 2019-2021 kommer vi att genomföra nya inventeringar. Vi vill återinventera de rutor som vi inventerade på 80-talet, men även en del nya rutor.

Vi använder en enkel metod som är i stort sett densamma som i första inventeringen. Vi vill veta säkert om rutan är bebodd eller inte. Under mars–april söker du igenom rutan vid max tre besök. Under den perioden trummar, ropar och hackar bohål den mindre hackspetten som mest.

Du letar efter bohål och sovhål i döda träd och lyssnar samtidigt efter spettarna. Träffar du på fåglarna under minst två inventeringar kan du konstatera att inventeringsrutan är bebodd och behöver inte leta efter fler hål eller göra fler besök. På sidan där vi beskriver mindre hackspettens beteende finns mer fakta som hjälper dig att inventera.

Ser eller hör du inga fåglar fortsätter du att söka igenom de döda träd som finns i de lövdominerade delarna av skogen. Du ska också beskriva lövskogen på ett enkelt sätt. Vi observerar INTE födosök och letar INTE efter det aktiva häckhålet som vi gjorde förra gången.

Sidansvarig:

Kontakt

Anmälan

inventera_karsten

Carsten Kost
Doktorand
Biodiversitet

Telefon: 046-222 92 93
E-post: Carsten [dot] Kost [at] biol [dot] lu [dot] se

Övriga projektmedlemmar

invetera_ola

Ola Olsson
Lektor, docent
Biodiversitet

Telefon: 046-222 37 74
E-post: Ola [dot] Olsson [at] biol [dot] lu [dot] se

Lärdomar från förr

Vi startade Projekt Mindre Hackspett i mitten på 80-talet för att ta reda på de bakomliggande orsakerna till att den mindre hackspetten minskade i antal. Ett stort antal frivilliga inventerade drygt 150 stycken rutor i södra och mellersta Sverige. Inventeringen visade att hackspettarna är beroende av större områden av äldre lövskog.

Kurva trender över mindre hackspett.

Sedan mitten av 90-talet har den mindre hackspetten troligen och återhämtat sig. Det kan bero troligen på den nya skogsvårdslagen från 1993 som ställer ökade krav på naturhänsyn i skogsbruket.

Ytterligare forskning har visat hur framgångsrik häckning hänger ihop med födotillgången i reviret.