Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Pål Axel Olsson

Professor

Markens organismer

Som ung botaniker med ett starkt intresse för orkidéer började jag intressera mig för symbiosen mellan växters rötter och svampmycel, mycorrhiza. Ett intresse som ledde fram till doktorandstudier i Lund. Åren 1998–1999 arbetade jag som postdoc på Risø utanför Roskilde i Danmark.

Mitt största intresse inom forskningen är hur växter och mikroorganismer i jorden växelverkar och påverkar varandra, och hur detta samspel styrs av abiotiska faktorer som tillgång till näring. Arbuskulär mycorrhizasymbios är av grundläggande betydelse för att kunna förstå olika processer i ekosystem. Därför är det viktigt att studera hur näringsutbytet regleras på olika plan, såväl fysiologiskt som inom hela ekosystem.

Biologisk mångfald

I min forskning fokuserar jag även på biodiversitet i gräsmarker (svamp, växter, insekter) och hur den biologiska mångfalden kan bevaras på bästa och mest effektiva sätt. Bland annat undersöker jag vilka effekter som global uppvärmning har på kolcykeln, fenologiska variationer, arbuskulär mycorrhiza och hur det påverkar möjligheterna att bevara den biologiska mångfalden.

En del av min tid ägnar jag åt undervisning. Jag håller kurser i växt- och markekologi för biologer och miljövetare.

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Sidansvarig:
Pål Axel Olsson
E-post: pal_axel [dot] olsson [at] biol [dot] lu [dot] se

Professor

Biodiversitet

+46 46 222 42 47

E-A323

50

Forskargrupp

Växtbiologi

Doktorander och postdocs

Huvudhandledare

 

Biträdande handledare