Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Om institutionen

Biologiska institutionen är en ny institution. Den bildades 2010 genom en sammanslagning av fem institutioner, men själva ämnet är gammalt. Redan när Lunds universitet bildades 1666 ingick botanik, som är en del av biologiämnet, i medicinstudierna.

Inom både utbildning och forskning täcker vi in de flesta delar av biologin. Vi samarbetar över gränserna med andra forskare och lärare från medicin, teknik, fysik, kemi och filosofi för att hitta innovativa idéer och designa nya experiment. Våra lokaler och utrustning är moderna och innehåller nästa allt en biolog behöver, från molekylärlabb, elektron- och konfokalmikroskop till fältstationer och en vindtunnel.

Forskning

Forskningen inom biologiska institutionen karakteriseras av spjutspetsgrundforskning inom en mängd olika områden, från molekyl- och proteinproduktion till ekosystem och från genetisk kod till beteenden. Vi arbetar också med tillämpad forskning inom flera områden, bland annat nattseende, större skördar och matproduktion, bevarandebiologi, skadedjursbekämpning och genmodifierade organismer. Vi har även två forskningsmuseer som lånar ut material över hela världen.

Utbildning

Utbildningen i biologi och molekylärbiologi kännetecknas av en närhet till forskningen. De flesta av våra lärare forskar själva och undervisningen sker i moderna laboratorier med avancerad utrustning. Dessutom har vi tillgång till flera fältstationer och åtskilliga kurser har delar förlagda i fält. De flesta av våra studenter får arbete eller fortsätter med en forskarutbildning efter sina studier.

Internationalisering

Vi har många internationella samarbeten. Många gästforskare spenderar allt från dagar till år hos oss och våra forskare och doktorander reser ofta ut i världen för längre eller kortare tid. Inom utbildningen pågår ständigt ett internationaliseringsarbete och de allra flesta av våra kurser ges idag på engelska.

Utåtriktad verksamhet

Biologiska institutionen är också engagerad i universitetets utåtriktade verksamheter. Vi medverkar i LUNE-projektet, som är ett samarbete mellan Lunds universitet och Nationalencyklopedin som riktar sig till elever i årskurs 6–9, och NMT-dagarna då 6 000 gymnasieelever kommer hit och lyssnar på föreläsningar om naturvetenskap, medicin och teknik. På naturvetarstråket inspirerar våra duktiga studenter och doktorander allmänheten genom att visa experiment och faktaunderhållning. Biologishowen uppträder för både barn och vuxna och har även gästspelat på konferenser för internationella forskare. Våra medarbetare delar ofta med sig av sin kunskap i media, förutom i dagstidningar syns och hörs de också i radioprogrammet Naturmorgon och TV-programmet Studio Natur. De har också gjort succé i föreläsningstävlingen Science Slam i både Almedalen, Lund och Stockholm.

Ledning och organisation

Biologiska institutionen leds av en institutionsstyrelse och prefekten. Prefekten har en verkställande funktion och ansvaret för den dagliga verksamheten. Till stöd har prefekten en ledningsgrupp som består av vår administrativa chef och fyra lärare. Det finns också flera olika beredande och rådgivande organ. Institutionens forskargrupper är organiserade i enheter. På varje enhet finns en enhetschef. Enheterna är organiserade utifrån ämnesgemenskap och användning av gemensam infrastruktur.

Sidansvarig:

Visste du att