Preliminära resultat från registrering av sporkapslar i inventeringen av Skånes mossor

Författare:
  • Nils Cronberg
Publiceringsår: 2018
Språk: Svenska
Sidor: 31-38
Publikation/Tidskrift/Serie: Botaniska Notiser
Volym: 151
Nummer: 2
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: Lunds Botaniska Förening

Abstract english

[Preliminary results from bryophyte spore capsule records in the county of Skåne, southernmost Sweden] Occurrences of sporophytes are recorded by inventorers within the bryophyte flora project for Skåne. Here we present commented distribution maps with sporophyte presence/absence indicated for Calliergonella cuspidata, Dicranum scoparium, Encalypta streptocarpa, Homalothecium sericeum, Hylocomium splendens, Isothecium alopecuroides, I. myosuroides, Leucobryum glaucum, Plagiothecium undulatum, Pleurozium schreberi, Pseudoscleropodium purum, Sphagnum capillifolium, S. squarrosum and Thuidium tamariscinum. Several widespread perennial pleurocarpous mosses have a low incidence of sporophyte production. Occurences of sites with presence of sporophytes for different species appear to be aggregated in some regions, sometimes even in small forest fragments in the farmland districts.

• Botany
  • Evolutionary Biology