High levels of genetic variation in the haploid leafy liverwort Porella platyphylla from the southeastern United States

Författare:
  • R Wyatt
  • I J Odrzykoski
  • Nils Cronberg
Publiceringsår: 2005
Språk: Engelska
Sidor: 247-252
Publikation/Tidskrift/Serie: Journal of Bryology
Volym: 27
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: Maney Publishing

Abstract english

The few studies that have investigated levels of genetic variation in liverworts have found very little polymorphism. Our electrophoretic data show, however, that the leafy liverwort Porella platyphylla maintains high levels of genetic variation in at least some natural populations from the southeastern United States. Within a single population from southwestern North Carolina, we detected 26 distinct multilocus genotypes and more than 80% of the enzyme loci we surveyed were polymorphic. It seems likely that earlier studies of mostly thalloid species from glaciated regions of Europe have presented a biased picture of levels of variation in liverwort populations.

• Ecology

• ISSN: 1743-2820