Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Marcus Stensmyr

Universitetslektor | FD

Vad jag arbetar med

Jag leder doftgruppen vid enheten för Funktionell zoologi. Vi undersöker doftsinnets funktion, och försöker förstå hur luktsinnet har evolverat och hur det är anpassat till ekologin. Mest forskar vi på bananflugor, en stor familj där Drosophila melanogaster ingår. Denna försynta varelse, som de flesta nog är bekanta med från köket/vasken, är utan tvekan världens främsta genetiska modellorganism. Vi har idag en nästintill komplett förståelse över såväl den molekylära som den anatomiska organisationen av flugans luktsinne, men fortfarande dåliga insikter om hur flugan faktiskt använder dofter för att hitta i sin miljö. Vi arbetar med att koppla ihop specifika nerver och gener i luktsinnet med ekologiskt relevanta beteenden. Till vår hjälp använder vi oss av en rad olika tekniker; elektrofysiologi, molekylärbiologi, genetik och kemi.

Bananfluga
Bananfluga, Drosophila melanogaster Foto: Marcus Stensmyr

Bakgrund

Jag är född i Lund men uppvuxen i Umeå och Norrtälje. Jag läste biologiprogrammet vid Lunds universitet 1994–2000, och doktorerade 2004 vid SLU i Alnarp - Kemisk Ekologi (med Bill S. Hansson som handledare). Efter doktorsstudierna var jag postdoktor hos professor Peter Mombaerts vid The Rockefeller University 2004–2006. Därefter var jag gruppledare på avdelningen för evolutionär neuroetologi vid Max Planck-institutet för Kemisk ekologi i Jena, Tyskland. Sedan 2013 är jag så hemma i Lund igen!

Mina hobbies

Fågelskådning, paleoantropologi och forntidshistora, konst och litteratur, samt Lego!

Tidskriftsomslag

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Sidansvarig:
Marcus Stensmyr
E-post: marcus [dot] stensmyr [at] biol [dot] lu [dot] se

Universitetslektor

Funktionell zoologi

+46 46 222 37 87

B-C106

Sölvegatan 35, Lund

4

Forskargrupp

Zoofysiologi

Doktorander och postdocs

Postdocvärd

Nadia Melo

Filer & länkar

Ett urval av mina artiklar (pdf; 50 K)