Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Linus Hedh

Doktorand

Forskningsintressen

Jag har länge varit intresse av biologi, särskilt evolutions- och flyttningsekologi. Intresset tog fart på Öland där jag växte upp, vilket är en fantastisk plats då det passerar miljoner flyttfåglar varje år. När jag sedan började tillbringa så mycket tid jag kunde på Ottenby fågelstation blev jag stimulerad att ställa frågor kring varför och hur fåglar genomför sina otroliga flyttningar.

Mitt doktorandprojekt går ut på att undersöka hur och varför olika flyttningsstrategier (t.ex. hur lång tid det tar att flytta, antalet stopp och längden på enskilda flygningar) skiljer sig mellan individer och olika populationer hos vadarfåglar. Det är troligt att andra delar av den annuella cykeln, som ruggning och häckningsframgång, påverkar olika flyttningsstrategier. Därför är jag särskilt intresserad av de individer och populationer som flyttar olika långt och/eller häckar i olika klimatzoner. Jag kommer att använda mig av miniatyriserade dataloggar (så kallade ljusloggar och aktivitetsloggar) för att följa fåglarna och mäta flygaktivitet under hela årscykeln, samt Lunds Universitets vindtunnel för att undersöka aerodynamiska egenskaper och energikonsumtion. Huvudmålet är att smala in mer kunskap kring evolutionen av flyttningsstrategier och storskaliga flyttnignsmönster hos vadare.

Publikationer

Sidansvarig:
Linus Hedh
E-post: linus [dot] hedh [at] biol [dot] lu [dot] se

Doktorand

Evolutionär ekologi

+46 46 222 37 68

E-A222

Sölvegatan 37, Lund

50

Forskargrupp

Centre for Animal Movement Research (CAnMove)

Handledare

Huvudhandledare

Anders Hedenström

Biträdande handledare

Christoffer Johansson