Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Lars-Anders Hansson

Professor

Mina forskningsintressen inom limnologi (akvatisk ekologi) är breda men inledningsvis ver jag intresserad av konkurrensen mellan olika livsformer av växter, såsom friflytande fytoplankton, fastsittande perifyton och vanliga vattenväxter. Under senare tid har jag huvudsakligen intresserat mig för hur sjöars födovävar fungerar och detta har tagit mig till olika delar av världen, bl.a. arktiska och Antarktiska sjöar där födovävarna är så enkla de kan bli, och därmed lättare att studera och förstå. Under senare tid har jag främst arbetat med att försöka förstå:

  1. Hur organismer hanterar alla de hot som de dagligen utsätts för i sin naturliga miljö?  Vilka kompromisser gör de? Vad får de göra avkall på?
  2. Hur kommer våra sjöekosystem att svara på klimatförändringarna och andra stora miljöförändringar? Hur kan vi bemöta de problem som uppstår?
  3. Kommer nanopartiklar, vilka numera produceras i oerhörda kvantiteter för olika nyttomaterial, kosmetika, solkrämer mm, att påverka sjöekosystem i framtiden?

Daphnia med nanopartikalar (röda) som tagit sig igenom cellväggen
Daphnia och nanopartiklar
Forskare kring klimatexperiment
Klimatexperiment
Nanobiologilabbet där beteendeexperiment genomförs
NanoBiologyLab

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Sidansvarig:
Lars-Anders Hansson
E-post: lars-anders [dot] hansson [at] biol [dot] lu [dot] se

Professor

Akvatisk ekologi

+46 46 222 41 69

E-C140

50

Professor

NanoLund

14

Forskargrupp

Doktorander och postdocs

Huvudhandledare

Länkar

ResearchGate