Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Karin Rengefors

Professor

Artbildning, utbredning och algblomning

Min forskning spänner över en mängd ämnen som rör växtplanktons (fotosyntetiserande encelliga organismer, även kallade mikroalger) ekologi och evolution. Jag fokuserar bland annat på att förstå vilka processer som ligger bakom växtplanktons geografiska utbredning (biogeografi) och deras blomningar.

Jag undersöker de här processerna på populationsnivå genom att studera den genetiska mångfalden inom arter, arters populationsgenetiska struktur, spridning och lokal anpassning.

Fokus på fyra system

Tillsammans med min forskargrupp och medarbetare fokuserar jag för närvarande på fyra olika system: gruppen dinoflagellater som bildat flera arter, Gonyostomum semen, en invasiv art som orsakar problem i sötvatten, Chlamydomonas en vanligt förekommande grönalg, samt den giftiga cyanobakterien Microcystis.

Vi undersöker och analyserar populationers genom (arvsmassa) samt individer och populationers egenskaper. Dessa analyser kombinerar vi med experiment för att på bästa sätt adressera de specifika frågeställningarna som finns inom våra olika forskningsprojekt.

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Sidansvarig:
Karin Rengefors
E-post: karin [dot] rengefors [at] biol [dot] lu [dot] se

Professor

Akvatisk ekologi

+46 46 222 84 27

E-C124

50

Forskargrupp

Akvatisk ekologi

Doktorander och postdocs

Huvudhandledare

Biträdande handledare

 

Postdocs

Hannah Blossom