Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Kajsa Warfvinge

Doktorand

Forskningsintressen

Efter att ha avslutat min master i ekologi (med en anstrykning av datavetenskap) här i Lund, började jag som doktorand i Animal Flight Lab i mars 2013 med Anders Hedenström och Christoffer Johansson som mina handledare. I mitt doktorandprojekt studerar jag insekters aerodynamik, med syftet att svara på frågor som: "Vilka faktorer påverkar aerodynamisk effektivitet?" och "vad blir effekterna av att djuret rör sina vingar tillbaka genom vaket från en tidigare del av vingslaget?"

Mina studiearter har hittills varit olika svärmare, främst större dagsvärmare (Macroglossum stellatarum) och den stora tobakssvärmaren, . Svärmare är snabba och stabila flygare som äter nektar från blommor medan de ryttlar framför dem och de kan tränas att äta från konstgjorda blommor. Detta kan sedan användas som ett sätt att positionera djuren när vi studerar dem i den stora vindtunneln som ursprungligen byggdes för fåglar. Förutom att studera vingkinematik, kommer jag att använda particle image velocimetry (PIV) för att studera luftflödet bakom (och möjligen runt) djuren. Medan de flesta sådana system endast låter oss mäta luftflödet i ett plan, gör vårt nyförvärvade tomografiska PIV-system det möjligt att mäta flödet i alla tre dimensioner. Jag kommer också att försöka hitta eller utveckla en teknik för att visualisera vingdeformation, något som nyligen har visat sig spela en ganska stor roll i insektsvingarnas kraftproduktion.

Förutom aerodynamik hos svärmare, har jag planer på att studera morfologiska och aerodynamiska skillnader mellan migrerande och residenta fjärilar, eventuellt genom att jämföra monarkfjärilen (Danaus plexippus) med närbesläktade icke-flyttande arter.

Publikationer

Sidansvarig:
Kajsa Warfvinge
E-post: kajsa [dot] warfvinge [at] biol [dot] lu [dot] se

Doktorand

Evolutionär ekologi

E-A213

50

Forskargrupp

Flyglabbet för djur

Handledare

Huvudhandledare

Anders Hedenström

Biträdande handledare

Christoffer Johansson Westheim