Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Jonas Håkansson

FD

Forskningsintressen

Min forskning handlar om relationen mellan morfologi och aerodynamisk prestanda hos fladdermöss. Inom ramen för denna definition har jag fokuserat på ryttlande flykt hos den nektarätande fladdermusen Leptonycteris yerbabuenae, de aerodynamiska konsekvenserna av stora öron hos arten långörad fladdermus (Plecotus auritus), den aerodynamiska vaken i sin helhet hos långörad fladdermus, samt vingarnas tredimensionella konfiguration vid flygning hos de två redan nämna arterna.

I skrivandets stund är jag i färd med att analysera data för mätningarna av de aerodynamiska konsekvenserna av stora öron och finner att öronens storlek har betydande inverkan på den aerodynamiska effektiviteten för arten långörad fladdermus (Plecotus auritus).

Analys av den tredimensionella vingkonfigurationen är påbörjad och kommer utarbetas vidare efter att arbetet med de aerodynamiska konsekvenserna av stora öron slutförts. Resultatet förväntas bland annat ge en detaljerad bild av hur vingens krökning längs kortsidan varierar under vingslaget samt med flyghastigheten.

Även arbetet med helhetsbilden av den aerodynamiska vaken hos arten långörad fladdermus är påbörjat och i nuläget kan sägas att fladdermusens långa öron samt dess framträdande stjärtmembran ger upphov till intressanta aerodynamiska strukturer som skiljer sig från de som setts hos arter med mindre öron och stjärtmembran.

Publikationer

Sidansvarig:
Jonas Håkansson
E-post: jonas [dot] hakansson [at] biol [dot] lu [dot] se

Doktorand

Evolutionär ekologi

+46 46 222 37 69

E-A224

50