Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Johan Jakobsson

Doktorand

Vad jag arbetar med

Målet med mitt doktorandprojekt är att studera hur de tre viktigaste granfröskadeinsekterna; grankottvecklaren, Cydia strobilella, grankottmottet, Dioryctria abietella och större grankottmätaren, Eupithecia abietaria hittar sin värdväxt, den i Sverige ekonomiskt viktiga granen, Picea abies.

Profilen av de flyktiga ämnen som avges av växter varierar mellan olika växter och de olika delarna av växterna. Eftersom nattfjärilar är kända för att ha ett mycket känslig luktsinne, är det troligt att C. strobilella, D. abietella och E. abietaria använder dessa skillnader i flyktiga profiler för att underlätta sökandet efter sina värdväxter.

I mitt projekt jag ska försöka avslöja om dessa tre nattfjärilsarter använder dofter från gran att hitta sin värdart och vilka enskilda flyktiga i profilen som är viktiga för beteendet hos var och en av de tre fjärilsarterna.

Min bakgrund

Jag är född och uppvuxen i Bjärred i Sverige. Jag gjorde min grundutbildning vid Lunds universitet, Uppsala universitet och VU University i Amsterdam, Nederländerna. Mina studier fokuserade på ekologi, genetik och neurobiologi, vilket resulterade i en Fil. kand. från Lunds Universitet och en Master från Uppsala universitet.

Publikationer

Sidansvarig:
Johan Jacobsson
E-post: johan [dot] jakobsson [at] biol [dot] lu [dot] se

Doktorand

Funktionell zoologi

+46 46 222 37 73

+46 72 155 50 54

E-D213

4

Forskargrupp

Feromongruppen

Projekt

Se min engelska webbsida

Handledare

Huvudhandledare

Olle Anderbrant

Biträdande handledare