Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Ändra din personliga webbsida

En personlig webbsida är en sida som presenterar institutionens medarbetare. Den personliga sidan visar automatiskt kontaktinformation från LUCAT och publikationer från LUP. Du kan lägga till personlig information och ett foto.

Om du stannar längre än sex månader på biologiska institutionens skapar vi en personlig sida på både engelska och svenska till dig. Du hittar alla personliga webbsidor på våra externa webbplatser under vår personal/our staff under kontaktfliken.

På vår engelska webbplats finns instruktioner om vad som ska finnas på din personlig webbsida. Vill du inte ändra din personliga webbsida själv skicka dina ändringar till webbpublicisten i din forskargrupp. Glöm inte att lägga in webbadressen till din personliga webbsida i LUCAT! För att göra det loggar du in i LUCAT från LUs medarbetarwebb.

Den personliga webbsidan hämtar publikationer automatiskt från Lunds Universitets forskningsdatabas (LUCRIS). Är du ny på Lunds universitet eller har publikationer före 2000 måste du lägga in dina publikationer i LUCRIS själv. På universitetets medarbetarwebb finns instruktioner för hur du gör det.

1. För att uppdatera din personliga webbsida måste du logga in. Det gör du genom att gå till www.biology.lu.se/user för att redigera din engelska sida. För att ändra din svenska sida går du till www.biologi.lu.se/user.

Skärmavbild på inloggningsruta

Kryssa i rutan "Jag är inte en robot" på den svenska sidan eller "I'm not a robot" på den engelska.

Skärmavbild av reCaptcha.

Om du får upp en ruta med bilder, följ instruktionerna. Klicka därefter på knappen “Log in” på den engelska webbplatsen eller knappen “Logga in” på den svenska. Du blir då skickad vidare till en ny sida med en CAS-inloggningsruta. Skriv in ditt LUCAT-id där det står "Användarid" och LUCAT-lösenord där det står "Lösenord". Klicka på knappen "LOGGA IN".

Skärmavbild på inloggningsruta

2. Nu befinner du dig på sidan för dina personliga inställningar. Klicka på länken “Edit personal page”.

Skärmavbild av välkomstskärm efter inloggning.

3. Kontrollera att textfältet för “Titel” är korrekt ifyllt. Titeln ska vara ditt för- och efternamn. Jag fyller i det här fältet när jag skapar sidan. Meddela mig (Inger [dot] Ekstrom [at] biol [dot] lu [dot] se (Inger Ekström)) om du ändrar titeln så ändrar jag länkarna till sidan. Om det finns en varning om brustna länkar längst upp på sidan kontrollera länkarna i fråga och ändra de som inte fungerar. Ibland finns det en varning trots att länken fungerar som den ska. Det kan bero på att det tog för lång tid för länken att svara när systemet kontrollerade länkarna.

Skärmavbild på redigeringsgränssnittet med en brusten länk varning.

4. Klicka på knappen “Browse” under “Image” för att ladda upp ett nytt foto. Använd "Edit"-knappen för att byta bild. Fotot ska vara 224px brett. Systemet beskär automatiskt bredare bilder. Namnge fotot med ditt för- och efternamn, till exempel ingerekstrom.jpg. Systemet skriver över filer med samma namn. Använd därför alltid samma namn på ditt foto så slipper vi en massa oanvända foton.

Skärmavbild på knapp för att välja bild.

5. Klicka på “Välj fil” under “Upload a new file” för att leta fram ett foto på din dator. När du har hittat rätt foto klickar du på “Upload” och sedan “Next”.

Skärmavbild på uppladdning av bild.

6. Vill du ha en bildtext skriver du den i fältet “Caption”. Annars lämnar du fältet tomt. I fältet “Fritexttaggning” skriver du sökord för att göra det lättar att hitta bilden i systemet. Skriv “Portrait” på den engelska webbplatsen och “Porträtt” på den svenska. Använd inte ditt namn som sökord. Det behövs inte om du har namngivit ditt foto enligt ovan. Textfältet “Alt-text” är obligatoriskt att fylla i. Skriv en kort mening som beskriver bilden. I det här fallet räcker det med ditt för- och efternamn. Klicka på knappen “Save”.

Skärmavbild av bildtext och alttextfälten vid uppladdning av bild.

7. Ovanför "Body-fältet" finns en några rutor som kan vara bra att veta vad de är till för. Först en rutan med rubriken "Link to personal page". Fyll aldrig i den här rutan! Då kommer sidan bara försöka att skicka vidare till en annan webbplats. Den här rutan är till för att personer som är verksamma på flera institutioner ska slippa ha flera personliga sidor. Webbansvarig fyller i rutan vid behov. Kryssa i rutan "Hide publications" om du inte vill att dina publikationer ska synas. Under "Select primary publication tab" väljer du om publikationsfliken "Latest" eller "All" ska vara förvald när en besökare kommer till sidan. Vill du att rubriken ovanför publikationslistan ska vara något annat ändrar du i rutan "Title, research, outputs". Är du nöjd med defaultinställningarna behöver du inte bry dig om de här rutorna.

Skärmavbild av rutor att fylla i.

8. I textfältet under “Body” skriver du skriva en personlig presentation eller uppdaterar den som redan finns där. Använd texteditorn för att formatera text, lägga in foton och länkar. Foton i bodytexten ska vara 432 px breda.

Skärmdump som visar verktygsfältet för formatering

9. Under textfältet body hittar du ett fält "Promotions and facts". Det här är faktaboxen med information om forskargrupp etc som du ser under din kontaktinformation. Ändra innehållet om det inte stämmer. Det gör du genom att klicka på ”Edit” och gör dina ändringar precis som du gör när du ändrar i bodyfältet. Ladda inte upp publikationslistor! Systemet hämtar automatiskt publikationer från Lunds universitets publikationsdatabas. När du är färdig redigerad klicka på ”Save” och du kommer tillbaka till redigeringsvisningen av din personliga sida. Skapa inga egna faktaboxar.

Skärmdump som visar faktaruta

10. Lite längre ner finns en ruta "Categories". På vår kontaktsida kan besökaren filtrer person på insitutionen utifrån kategori. De kategorier som finns är professorer, seniora forskare, postdoktorer, doktorander, teknisk och administrativ personal och emeriti. Ändra till rätt kategori om det står fel i rutan.

Skärmdump av kategoriruta

11. Avsluta med att spara din personliga sida genom att klicka på “Publish and save” längst ner på sidan. Om du vill fortsätta att redigera klicka på fliken “Edit” som finns tillgänglig när du är inloggad Glöm inte att logga ut när du är färdig. Utloggningslänken finns längst upp till höger i webbläsarfönstret

Skärmavbild av sparaknapp

Skärmavbild på redigeraknapp

Sidansvarig:

Kontakt

Inger Ekström
Informatör
Biologiska institutionen

Telefon: 046-222 40 88
E-post: inger [dot] ekstrom [at] biol [dot] lu [dot] se

Jan Olsson
Forskningsjournalist
Biologiska institutionen

Telefon: 046-222 94 79
E-post: jan [dot] olsson [at] biol [dot] lu [dot] se

BESÖKSADRESSER

Biologihuset
Sölvegatan 35
223 62 Lund
Hämtställe 4

Ekologihuset
Sölvegatan 37
223 62 Lund
Hämtställe 50

Arkivcentrum Syd
Porfyrvägen 20
224 78 Lund
Hämtställe 62

LEVERANSADRESSER

Biologihuset
allmänna leveranser

Sölvegatan 35B
223 62 Lund

Biologhuset – hus D
Naturvetarvägen 2
223 62 Lund

Ekologihuset
Naturvetarvägen 6A
223 62 Lund

Arkivcentrum Syd
Porfyrvägen 20
224 78 Lund

Om webbplatsen