Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Mer tid för reflektion?

För forskare och lärare finns det möjlighet att för en tid komma bort från den dagliga stressen och få tid att tänka och forska ostört. Enligt bibeln är sabbaten ett par månaders till ett års paus från jobbet. I många länder har den religiösa idén förvandlats till en akademisk tradition, då den akademiska personalen kan vila från vanlig undervisning, handledning och administration. Precis som i bibeln återkommer ”sabbatsåren” ofta var sjunde år.

Fyra personer står och pratar bland träd i det skarpa afrikanska solskenet.

Två olika ”ledighetstyper”

Vi uppmanar dig att utnyttja någon av de två olika typerna av ”sabbatsår” vi har på institutionen. Antingen kan du göra ett externt ”sabbatsår” som är den lite längre traditionella varianten. Den är allt från flera månader upp till ett år lång och förlagd till ett universitet utomlands. Känner du att du inte har så mycket tid, men ändå vill ta en paus från vardagen, kan du göra ett internt ”sabbatsår”. Det innebär att du byter enhet inom institutionen under en till två veckor.

I båda fallen är målet att du ska få ostörd tid för att tänka, lära dig nya metoder och tekniker och lära känna nya personer. Inte bara du, utan även institutionen drar nytta av dina nya erfarenheter och den inspiration och kreativitet du tar med dig tillbaka.

Tyvärr kan vi bara erbjuda externt "sabbatsår" till lärare, men någon form av internt "sabbatsår" kan även andra anställda prova på. Alla anställda på Lunds universitet kan däremot åka till något av Lunds univeristets partner universitet i Europa genom Erasmus+. Mer info om det finns på Medarbetarwebben.

Information om hur du går tillväga för att ta ett ”sabbatsår” finns på vår engelska webbplats.

Sidansvarig:

I sex år skall du beså din åker, och i sex år skall du beskära dina vinstockar och bärga skörden. Men det sjunde året skall landet ha en sabbatsvila, en Herrens sabbat. 3 Mos:25

BESÖKSADRESSER

Biologihuset
Sölvegatan 35
223 62 Lund
Hämtställe 4

Ekologihuset
Sölvegatan 37
223 62 Lund
Hämtställe 50

Arkivcentrum Syd
Porfyrvägen 20
224 78 Lund
Hämtställe 62

LEVERANSADRESSER

Biologihuset
allmänna leveranser

Sölvegatan 35B
223 62 Lund

Biologhuset – hus D
Naturvetarvägen 2
223 62 Lund

Ekologihuset
Naturvetarvägen 6A
223 62 Lund

Arkivcentrum Syd
Porfyrvägen 20
224 78 Lund

Om webbplatsen