Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Elektronmikroskopi

Biologiska institutionen har två stycken elektronmikroskop.

Ett stort elektronmikroskop med dataskärmar bredvid. Foto.

Vårt transmissionselektronmikroskop (TEM) är ett 120 kV JEOL 1400 plus. Mikroskopet är utrustat med en bottenmonterad CMOS-kamera. Förutom rutinbildtagning kan vi utföra obegränsade bildmontage, tomografi och ljus/elektronmikroskopiska korrelationsstudier. Med TEM studeras vanligtvis tunna snitt (50-70 nm) av biologisk vävnad eller partikel- och materialprover (bakterier, virus, pulver etc.). Om provet tillåter så kan vi med denna teknik uppnå upplösning under en nanometer.

Ett stort mikroskop med arbetsstation bredvid. Foto.

Med vårt svepelektronmikroskop (SEM), Hitachi SU3500, är ​​det möjligt att studera alla typer av exponerade ytor.

Vanligtvis belägger vi proverna som måste vara torra för att klara av vakuum med ett tunt lager metall och studerar dem sedan i sk högvakuum. Men också prover som ej tillåter metallbeläggning kan studeras under lägre vakuum.

Typiska prover är bakterier, pollen, vävnadspreparat, insekter och olika oorganiska material. En upplösning på några få nanometer är möjligt att uppnå, men är i hög grad beroende på provet. Vid låg förstoring får man en bra överblick av sitt prov med ett mycket stort skärpedjup.

Utrustningen är tillgänglig för alla forskare inom biologiska institutionen, i mån av utrymme även för övriga forskare inom och utom universitetet.

Sidansvarig:

Kontakt

Porträtt av Ola Gustafsson. Foto.

Ola Gustafsson
Forskningsingenjör
Funktionell zoologi

Telefon: 046-222 93 43
E-post: Ola [dot] Gustafsson [at] biol [dot] lu [dot] se

Acknowledgement

Om du publicerar resultat som du fått fram vid användandet av biologiska institutionens mikroskop uppskattar vi om du nämner oss i acknowledgements "We acknowledge the Microscopy Facility at the Department of Biology, Lund University".

Länkar

Bra webbplatser på engelska med info om mikroskop och mikroskopitekniker (alla länkar leder till externa webbplatser på engelska):

Light Sheet mikroskopi

Konfokalmikroskopi

Annat

BESÖKSADRESSER

Biologihuset
Sölvegatan 35
223 62 Lund
Hämtställe 4

Ekologihuset
Sölvegatan 37
223 62 Lund
Hämtställe 50

Arkivcentrum Syd
Porfyrvägen 20
224 78 Lund
Hämtställe 62

LEVERANSADRESSER

Biologihuset
allmänna leveranser

Sölvegatan 35B
223 62 Lund

Biologhuset – hus D
Naturvetarvägen 2
223 62 Lund

Ekologihuset
Naturvetarvägen 6A
223 62 Lund

Arkivcentrum Syd
Porfyrvägen 20
224 78 Lund

Om webbplatsen
Tillgänglighetsredogörelse