Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Elektroniklabbet

Biologiforskare använder sig av många olika tekniska hjälpmedel . Vi anpassar befintlig teknik till experimentuppställningar men utvecklar också helt nya lösningar när det behövs.

Interiör från Elektroniklabbet med en arbetsbänk full med verktyg och apparatur. Foto.

Vår kompetens

 • Biologi – hjälp med försöksdesign som involverar teknik
 • Elektronikkonstruktion
 • Programmering
 • Datamodellering, datainsamling, bearbetning
 • Stöd vid anskaffning av mätutrustning och annan "teknisk" apparatur
 • Elektromekanik, i samarbete med vår verkstad

Utrustning

Vi har ett välutrustat labb med möjligheter att bygga prototyper, utföra mätningar och mycket annat. Ett urval av de instrument vi har:

 • Ljusmätutrustning: spektrometer, radiometer
 • Signal & funktionsgeneratorer
 • Oscilloskop
 • Spektrumanalysatorer
 • Protokollanalysator, logikanalysator
 • Utvecklingssytem för mikrokontrollers
 • Magnetometer och andra standardinstrument för fysikaliska storheter
 • Kretssimulatorer och CAD verktyg

Användaravgifter

Tveka inte att kontakta oss ifall du inte har anslag än, vi tar ingen användaravgift för idépresentationer och kortare konsultationer och vi hjälper också gärna till med de tekniska texterna i din ansökan om anslag. I övrigt: 400SEK/h gäller tillsvidare och för användare vid biologiska institutionen. För övriga användare vid Lunds universitet; 800SEK/h.

Exempel på projekt vi utfört

RFID

RFID står för "Radio Frequency IDentification" (info på Wikipedia). Det är en radiobaserad teknik för att läsa information trådlöst från kretsar eller "chip". Oftast är avståndet relativt kort och det man läser av är begränsat till ett ID-nummer eller ibland en liten mängd sensordata.  Vi har byggt ett antal RFID-läsare för identifiering av fågelindivider och varit engagerade i arbete som rör datalagring, anskaffning av läsarutrustning eller bygge av hela fältutrustningar för RFID avläsning.

Små rödsvarta stavar ligger tillsammans med en tändsticka. Stavarna är en fjärdedel av tändstickan. Foto.

Datalogger

Sedan ungefär 2013 har vi arbetat mycket med att utveckla en miniatyrdatalogger som lagrar information om hur djur rör sig och var de befinner sig. I de allra flesta fall har dataloggrarna använts på flyttfåglar, men de har också använts vid studier av fisk och stannfåglar. Loggrarna kan mäta aktivitet, position, tryck (=flyghöjd) och temperatur. Data sparas i ett minne tillsammans med tidsstämplar och man måste samla in dataloggerna för att tömma minnet på informationen.

En datalogger ligger på en tumnagel. En 2 cm lång sändare ligger på en linjal. En hand som håller en fågel med en sändare på ryggen. Fotokollage.

Radiotelemetri

På Falsterbohalvön har vi byggt ett system med radiomottagare som täcker in hela landområdet och pejlar in positioner på radiosändarförsedda fladdermöss och fåglar. De olika mottagarstationerna kommunicerar med en central datauppsamlingsserver via ett trådlöst nätverk över flera kilometer.

En person står i blåställ och ställer in någon typ av antenn. Foto.

Målföljningsradar

Vi har modifierat en f.d. militär målföljningsradar så att den numera är speciellt anpassad för att spara detaljerade flygbanor för fåglar och andra djur som flyger på lite höjd. Systemet kan mäta in flygbanor på enskilda småfåglar på mer än 5km avstånd. Dessutom kan systemet mäta enskilda fåglars vingslagsfrekvenser.

På en äng står en vagn med en radarmottagare på taket. Foto.

Databasdesign

Vi har byggt ett flertal databaser för strukturerad lagring av mätdata, oftast i form av relationsdatabaser som följer SQL standard. När du har projekt eller maskiner som genererar stora datamängder är det en stor fördel eller t.o.m. nödvändigt att spara data i en riktig databas. Det underlättar bearbetning, analys, arkivering och dokumentation väldigt mycket.

Skärmdumpar från databaser med vit text på svart bakgrund.

Kameraövervakning

Precis innanför ekologihusets tak finns ett stort antal fågelholkar, integrerade i huset redan under byggnationen. Vi har byggt ett stort nätverk för att kunna sättta upp IP-kameror i de holkar som har invånare. Systemet aktiverar en inspelning av videoströmmen så fort det detekterar en rörelse. Alla videosnuttar sparas på en cetral server för vidare analys.

Svartvita foton från webbkamera i fågelbon.

Väderstation

En annan installation högt över marken - denna gång på utsidan taket - är en väderstation vi satte upp 2014. Du kan se aktuella data här. Data sparas förstås i en databas och om du vill ha ut historiska data för att använda i någon studie du gjort, bara kontakta oss!

Landskap med berg i bakgrunden och gräsmark i förgrunden. Foto.

Sidansvarig:

Teknikbloggen

Mirrors, motor control & Arduino

There are numerous examples of applications where you need to make things move. We have earlier built traps for nest boxes, and here is …

Technical innovation blog

So, there you are, a new opportunity for you to enhance your research, and a good chance for us to work with biology-related technical …

Electroniklabbet drop-in

Varje onsdag klockan 10.30 har vi drop-in på 3 våningen i Ekologihuset i rum E-B360 och E-B361 nära mittentrappan. Vi hjälper till med tekniktext i ansökningar, att göra experimentuppställningar eller den där specialmojängen du gärna vill ha.

Kontakt

Vårt elektroniklab finns på 4:e våningen i Ekologihuset. Labbet är av säkerhetsskäl inte fritt tillgängligt men du är mycket välkommen att besöka oss, kontakta Arne eller Johan för en träff.

I elektroniklabbet arbetar Arne Andersson och Johan Bäckman. Arne är fysiker med livslång erfarenhet inom elektronikdesign, speciellt mikrokontroller & radioteknik men är också en aktiv fågelskådare med bl.a. långvarigt engagemang i Ottenby fågelstation. Johan har disputerat i zooekologi men senare också arbetat med bl.a. programmering, datamodellering och elektronikdesign. Förutom en sjuårig utflykt till en anställning vid NordGen har han mest funnits i Ekologihuset.

Porträtt av Arne Andersson. Foto.

Arne Andersson
Forskningsingenjör
Evolutionär ekologi

Telefon: 046-222 93 10
E-post: Arne [dot] Andersson [at] biol [dot] lu [dot] se

Porträtt av Johan Bäckman. Foto.

Johan Bäckman
Forskningsingenjör
Evolutionär ekologi

Telefon: 046-222 37 88
E-post: Johan [dot] Backman [at] biol [dot] lu [dot] se

BESÖKSADRESSER

Biologihuset
Sölvegatan 35
223 62 Lund
Hämtställe 4

Ekologihuset
Sölvegatan 37
223 62 Lund
Hämtställe 50

Arkivcentrum Syd
Porfyrvägen 20
224 78 Lund
Hämtställe 62

LEVERANSADRESSER

Biologihuset
allmänna leveranser

Sölvegatan 35B
223 62 Lund

Biologhuset – hus D
Naturvetarvägen 2
223 62 Lund

Ekologihuset
Naturvetarvägen 6A
223 62 Lund

Arkivcentrum Syd
Porfyrvägen 20
224 78 Lund

Om webbplatsen