Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Design- och layoutregler för avhandlingar

 • Mallar för dokumentdatabladets utseende finns hos Universitetsbiblioteket (UB).
 • Avhandlingen ska i anslutningen till listan över i avhandlingen ingående uppsatser också ha en lista över doktorandens och medförfattares bidrag till de olika uppsatserna. Här ska även tillägget “All authors in the list of papers have given their consent for the use of their work in the thesis” finnas.
 • Avhandlingen ska vara fullständigt paginerad (oberoende av de i avhandlingen ingående uppsatsernas paginering).
 • Kappan ska ha typsnitten Adobe Garamond Pro eller, om den är rik på symboler, Times New Roman. På vår engelska internwebb hittar du riktlinjer för avhandlingens sammanfattning ("kappan") (pdf, 46 kB, ny flik).
 • Inga enhets- eller forskargruppsbeteckningar ska förekomma på omslag eller titelblad. Den enda beteckning som gäller är "Department of Biology, Lund University" utan varianter.
 • Avhandlingen ges två ISBN-nummer enligt UBs föreskrifter.
 • Omslaget ska följa Lunds universitets grafiska profil specificerad i Lunds universitets grafiska manualen på Medarbetarwebben. För att underlätta finns färdiga gridmallar i Indesign för omslaget att ladda ner i Lunds universitets bildbank (logga in med ditt LUCAT-id), med mallarna medföljer även ett par exempel och en beskrivning av de olika elementen i mallen som kan vara användbara att titta på även om man väljer att inte använda själva mallen. Även Media-Tryck har ett antal exempel på hur ett omslag kan se ut. Avhandlingens framsida ska:
  1. ha det delvis beskurna sigillet i nedre högra hörnet,
  2. titeln ska finnas i en vit textruta med angivna typsnitt samt inkludera en bronsfärgad linje (se den grafiska manualen),

  Avhandlingens baksida ska ha:

  1. ett fullständigt sigill i nedre vänstra hörnet,
  2. ett adressblock i nedre högra hörnet
  3. en lista på i avhandlingen ingående uppsatser.

Har ni frågor angående den grafiska profilen vänd er till ansvariga för den grafiska profilen på Lunds universitet eller om det är mer en generell fråga om avhandlingens utformning till Media-Tryck.

Media-Tryck hjälper till med sättning och design av avhandlingen om man så önskar, men tänk på att i sådana fall vara ute i god tid. De ger en kurs ”Att skriva, formatera och leverera en tryckfärdig avhandling som PDF” som kan vara en bra hjälp på vägen mot en färdig avhandling.

Observera att reglerna angående avhandlingens utseende gäller oavsett anlitat tryckeri.

Studierektorer FU

Per Lundberg
Professor
Evolutionär ekologi

Telefon: 046-222 37 67
E-post: Per [dot] Lundberg [at] biol [dot] lu [dot] se

Emma Kritzberg
Universitetslektor
Akvatisk ekologi

Telefon: 046-222 40 79
E-post: Emma [dot] Kritzberg [at] biol [dot] lu [dot] se

Biologiska doktorandrådet

Biologiska doktorandrådet BDR

Forskarskola

Forskarskolan Geneco (på vår engelska externa webbplats)