Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Hur håller man en bra föreläsning?

Goda råd för muntlig presentation
Några mer eller mindre självklara men vänliga påminnelser när du förbereder och håller en muntlig presentation.
  • Förbered föredraget så att du håller den givna tiden. Om du drar över förstör du presentationen.
  • Kom till saken. Undvik långa introduktioner och översikter innan huvudbudskapet. Börja med slutsatser och resultat, spara bakgrund och förklaringar som stöd.
  • Du är den enda författaren för en BLAM-föreläsning. Handledare och medarbetare kan du tacka på andra ställen (precis i början eller i slutet av presentationen).
  • Gör några extra bilder för diskussionen efter, om det behövs. Du kan kanske förutse några frågor som du behöver förklara med bilder.
  • Din sista bild ska vara en sammanfattning eller slutsats. Den ligger uppe under diskussionen och hjälper åhörarna att komma ihåg vad föredraget handlade om och vad du har kommit fram till. En stor "Thanks-for-listening"-bild är i allra bästa fall bara dekorativ.
  • Den sista bilden kan även ha några referenser eller länkar till webbplatser.
  • Undvik att ha för mycket information på dina bilder. Använd nyckelord istället för långa meningar. Berätta inte allt du vet, spara lite till diskussionen senare.
  • Det är inte ovanligt att vara färgblind. Kontrollera att du använder färger i figurer och grafer som inte bidrar till förvirring (som att till exempel använda rött och grönt som kontrasterande färger).
  • Tvinga dig att tala sakta om du brukar prata snabbt (ofta pratar du fortare när du är nervös). Var inte rädd för att vara tyst kortare stunder, det ger tid för eftertanke.
  • Tvinga dig att tala högt och tydligt, även med mikrofon.
  • Försök att hålla dig på samma plats i rummet. En del små rörelser är helt okej, men om du dansar eller marscherar omkring stjäl det åhörarnas uppmärksamhet.
Sidansvarig:

Abstractbok (pdf)