Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Program BLAM 2023

13–14 april 2022 i Palaestra

Preliminärt program

Torsdag 13 april

09.00 Workshops
12.00 Registrering och lunch
13.15 Öppnande
13.30 Plenar 1
Ludovic Orlando, Centre for Anthropobiology and Genomics of Toulouse (CAGT), Frankrike (extern webbplats) – "The genomic history of the domestic horse"
14.30 Posterpresentation introduktion (1 minut var)
15.00 Posterpresentation och fika
16.00 Muntlig presentation session 1
17.30 Middag och aktiviteter

Fredag 14 april

09.00 Plenar 2
Ellen Decaestecker, KU Leuven, Belgien (extern webbplats) – "Phenotypic mediated switches induced by host genotype x microbiome interactions".
10.00 Kafferast och fortsättning på postersessionen
10.45 Muntlig presentation session 2
12.15 Lunch
13.15 Muntlig presentation session 3
15.00 Coffee break
15.20 Oral presentation session 4
16.50 Avslutningscermoni
18.00 Middag

Kontakt

Johannes Rousk
Professor
MEMEG

Telefon: 046 222 37 45
E-post: Johannes [dot] Rousk [at] biol [dot] lu [dot] se

Sara Winterfeldt
Doktorand
MEMEG

Telefon: +46 73 038 70 54

E-post: Sara [dot] Winterfeldt [at] biol [dot] lu [dot] se

Workshops

Alla workshops är den 13 april mellan 9.00 och 12.00.

Reproducerbar forskning och datahantering

Leds av Dag Ahrén

Hur du blir din egen bästa samarbetspartner. Du får stifta bekantskap med några av de populäraste verktygen för att organisera, dokumentera och dela forskningsdata med ditt framtida jag och resten av vetenskapssamhället.

Publiceringsprocessen och akademisk karriär

Leds av Eran Elhaik

Du får en förståelse för publikationsprocessen och den akademiska världen. Första delen av workshopen fokuserar på vikten av att publicera forskning. Vi tar upp frågor som antal publikationer som behövs för att etablera dig som en välrenommerad forskare och hur du väljer rätt tidskrift att publicera dig i. Andra delen av workshopen fokuserar på livet efter disputationen och de steg som är nödvändiga för att klättra inom akademin, postdoc-tjänster, ”tenure-track” anställningar och professurer. Du får en förståelse av förväntningar och krav för att få en framgångsrik akademisk karriär.

CVs, forskningsanslag och du – strategier och best practice

Leds av John Phillips

Att skriva anslagsansökningar är en viktig del av en akademisk karriär. Det är väldigt viktigt att presentera dina egna prestationer på bästa sätt för anslagsgivare. Men vad tittar dessa anslagsgivare egentligen på i ditt CV? Vad är viktigt och vad är irrelevant? På den här interaktiva workshopen lär du dig hur anslagsgivare värderar CVn, hur du presenterar dig på bästa sätt och hur du tar hänsyn till anslagsgivarnas krav när du utvecklar din karriär. I workshopen ingår presentationer och grupparbeten. Du behöver skicka in material i förväg. Du får mer detaljer om du ska delta i workshopen.

Kommunicera med posters och vetenskapliga figurer

Leds av Inger Ekström and Deepak Anand

Vi fokuserar på att lära oss göra och designa en vetenskaplig poster, en grafisk representation som kan förklara ett projekt eller en vetenskaplig erfarenhet kortfattat och lätt. Vi tar upp vikten av den här typen av kommunikation och vad du ska tänka på. Fokus är på grafisk design, typografi och vetenskapliga figurer. Vi kommer att använda Adobe Illustrator och Inkscape under workshopen.

Idéutformning– hitta nya sätt och nya idéer med LU Innovation

Leds av Lisa Evyr

Är du nyfiken på innovation och entreprenörskap men vet inte hur du ska börja? Vill du se hur din forskning kan bli en del av samhället? Undrar du hur folk kommer på företagsidéer? Den här workshopen ger dig kunskaper och verktyg för att sätta igång.

Du kommer att få insikt i olika verktyg och tricks för att skapa idéer, komma på fungerande idéer och hur du kan hitta användare som kan ha nytta av din forskning. Du behöver inte förbereda något inför workshopen eller ha en idé. Kom och bli inspirerad. Vi ser frame mot att träffa dig.

Handleda doktorander I skrivande och komma med konstruktiv feedback

Leds av Emma Kritzberg

Kreativitet och oberoende är något som betonas i målen mot en doktorsgrad. Det är en förmåga och ett synsätt vi värderar högt under doktorandernas utveckling. Vi lär oss hur vi kan handleda doktorander och främja kreativitet och oberoende. Anders Sonesson från Avdelningen för högskolepedagogisk utveckling kommer och hjälper oss. Workshopen är öppen för de som handleder eller planerar att handleda doktorander.