Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Djuretik

Obligatorisk kurs för arbete med försöksdjur

Alla som arbetar experimentellt med försöksdjur (alla vertebrater, bläckfiskar och nejonögon) måste gå en kurs i försöksdjursvetenskap innan ett projekt får starta.

En fågel (stenknäck) ligger i en hand och blir ringmärkt.
Foto: Johan NIlsson
Under ringmärkningen vilar stenknäcken tryggt i en van hand. Foto: Johan NIlsson

Kursen innehåller försöksdjursetik, 3 R, nationell lagstiftning, handhavande etc för de arter som ingår i experimenten. Kurser som ges av andra universitet kan räcka, men det måste avgöras från fall till fall. Kurserna behöver oftast kompletteras med modulen ”Swedish legislation & Ethics”.

Kurserna som institutionen ger består av en webbaserad teoretisk del, följd av en individuell praktisk del. Projektledare som bara planerar projekt och inte deltar praktiskt, behöver endast gå den teoretiska delen.

För tillfället finns det kurser för följande djurgrupper:

  • Akvatiska amfibier
  • Fåglar
  • Fiskar, inklusive zebrafisk
  • Gnagare och hardjur
  • Primater

Om du kommer att arbeta med en grupp djur som inte finns listade ovan, anmäler du dig till gnagarkursen och ber om att få läsa de moduler som är av en mer allmän karaktär. Beroende på kurs, kan det också ingå föreläsningar som komplement.

Anmälan

För att anmäla dig till en kurs måste du fylla i den här blanketten (pdf, 662 kB, på engelska, ny flik) och mejla den till djurutbildning [at] med [dot] lu [dot] se.

Om du har några frågor om djurkurserna kan du kontakta Johan Nilsson (johan [dot] nilsson [at] biol [dot] lu [dot] se).