Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Håkan Wallander

Professor

Forskar på ektomykorrhiza

Jag är professor i markbiologi och miljövetenskap och jag forskar på ektomykorrhiza, svamp som lever i symbios med träd. I de flesta skogliga ekosystem producerar de flera hundra kilo mycel per hektar och år, vilket är betydelsefullt för trädens näringsupptag, men också för att kol och kväve ska stanna kvar i marken.

Mitt huvudsakliga forskningsintresse ligger i att försöka förstå hur det här flödet av kol under markytan regleras och vilken betydelse ektomykorrhiza har för näringsupptaget och för marken som kolkälla.

Experiment och övervakning

Den största delen av min forskning utför jag i granskog i Sverige och på andra håll i Europa. Men jag arbetar även i Tunisien och Nepal där jag undersöker mark och jord som är utsatt för erosion och salter.

Jag arbetar både med experiment och övervakning. Experimenten handlar om att testa och mäta effekten av olika sätt att förvalta och sköta skog och mark, exempelvis gödning, träaska som återförs till jorden och vad som händer när biomassa snabbt försvinner. På övervakningsplatserna undersöker jag aktiviteten hos mykorrhiza och relaterar den till parametrar såsom kvävedeposition, pH, nederbörd med mera.

Här nedan listar jag några av de senaste vetenskapliga publikationerna på området. Jag har också skrivit en populärvetenskaplig bok med titeln Jord: funderingar kring grunden för vår tillvaro.

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Sidansvarig:
Håkan Wallander
E-post: hakan [dot] wallander [at] biol [dot] lu [dot] se

Professor

MEMEG

+46 46 222 37 59

E-F221

50

Forskargrupp

Mikrobiologisk ekologi

Doktorander och postdocs

Postdocs

Doktorander, biträdande handledare

  • Karolina Jörgensen (SLU Uppsala)