Resistance to phagocytosis in Streptococcus pyogenes

Författare:
  • Fredric Carlsson
Publiceringsår: 2005
Språk: Engelska
Publikation/Tidskrift/Serie: Lund University Faculty of Medicine Doctoral Dissertation Series
Volym: 83,5638888888889
Dokumenttyp: Doktorsavhandling
Förlag: Department of Laboratory Medicine, Lund University
Ytterligare information: F Carlsson, K Berggård, M Stålhammar-Carlemalm and G Lindahl. 2003. Evasion of phagocytosis through cooperation between two ligand-binding regions in Streptococcus pyogenes M protein. J Exp Med, vol 198 pp 1057-1068. F Carlsson, C Sandin and G Lindahl. 2005. Human fibrinogen bound to Streptococcus pyogenes M protein inhibits complement deposition via the classical pathway. Mol Microbiol., vol 56 pp 28-39.

Abstract english

Popular Abstract in Swedish

Denna avhandling beskriver studier av de mekanismer varmed bakterien Streptococcus pyogenes undviker komplementdeposition och fagocytos.
Phagocytosis of Streptococcus pyogenes is complement dependent. However, the cell wall-associated M protein, which exists in >100 different serotypes (M types), enables the bacteria to evade phagocytosis. To analyze the mechanisms by which M protein confers this ability we used, as model systems, two representative M proteins, the M22 and M5 proteins, which have properties typical for many M proteins of different M type.

2005-05-21
Segerfalkssalen
  • Michael R. Wessels (professor)

• Microbiology in the medical area